Od kruha do piva i zelenog poduzetništva


Setom predavanja na Fakultetu ekonomije i turizma u dvorani Pula započeo je danas takozvani nulti dan manifestacije Pazi što jedeš. U suradnji s pulskim Sveučilištem Jurja Dobrile, posebno s Fakultetom ekonomije i turizma i Filozofskim fakultetom, Odsjekom za povijest, odnosno profesoricama Kristinom Afrić Rakitovac i Danijelom Doblanović organiziran je, prvi put ove godine, Studentski dan.

Njime se, kako je rečeno, želi dati mogućnost studentima da pokažu rezultate svojih istraživanja, odnosno svoje seminarske i specijalističke radove, a sve na temu hrane, zelenog poduzetništva i održivog razvoja.

Afrić Rakitovac izrazila je zadovoljstvo što je fakultet ušao u ovaj projekt te navela da je to samo početak plodne suradnje dok je voditeljica projekta Pazi što jedeš Tanja Kocković Zaborski kazala da je manifestacija i zamišljena na interdisciplinarnom nivou jer se hranom trebaju baviti sve znanosti, od ekonomista do povjesničara.

Ciklus predavanja otvorio je Marko Kukec koji je govorio o kruhu kroz povijest. Kako je naveo, već u mlađem kamenom dobu zrno se pržilo, a kasnije ga se i miješalo s vodom i peklo između dva kamena.

- Egipat prvi poznaje pekarstvo kao obrt i to s čak 30 vrsta kruha,  naveo je Kukec i dodao da je kruh u egipatskoj kulturi bio glavo jelo te se jeo sam, a postojao je kvasni i beskvasni kruh te se čak prinosio bogovima kao dar. U Rimskom Carstvu žito se dijelilo kao nagrada, najrašireniji je bio kruh promjera 22 centimetra, a među poznatijima je bio obični kruh, kruh za bolesnike te tvrdi kruh za mornare.

Moglo se doznati i da se tijekom cijelog srednjeg vijeka kruh najviše pekao od ječma, kukuruza, prosa i raži te zobi, a tek od polovice 19. stoljeća pšenica i bijeli kruh preuzimaju primat nad ostalim žitaricama. Danas, opet u modu ulaze druge žitarice kao zdrava varijanta kruha.

Predavanja su danas održali i Kristijan Kešić koji je govorio o povijesti piva, dok je Dario Živković govorio o prehrani Istrana u 19. stoljeću. Sara Buželta održala je predavanje o zelenom poduzetništvu, Rosana Vinko Novak o energetskoj učinkovitosti, a Irena Vukmanov Šimokov govorila je o Fair Trade trgovini. Jasmina Slivar održala je predavanje o mogućnostima razvoja ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj, Larisa Kontošić o revitalizaciji rižišta u dolini rijeke Raše, a predavanja su trebali održati i Nikola Adralić i Alex Ristić.

Podsjećamo, službeno otvorenje manifestacije "Pazi što jedeš" održat će se sutra u 10.30 sati u Domu hrvatskih branitelja, a sam će sajam, uz brojna stručna predavanja i radionice za male i velike, trajati sutra i prekosutra od 10 do 19 sati. Ulaz na sajam, sve radionice i predavanja je besplatan. (B. PETROVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter