Od krhkosti do nježnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetrnaest akvarela i desetak skulptura nastalih od 2008. naovamo izložio je pulski slikar, kipar, likovni kriticar i kantautor Vedran Šilipetar u premanturskoj galeriji u prostorima nekadašnje škole.

Publika sastavljena mahom od dobrih poznavatelja umjetnosti mogla je steci uvid u dio njegova stvaralaštva koji je autor ovom prigodom predstavio pod nazivom "Od krhkosti do agresivnosti".

Kako je zapisao za popratni katalog Robert Pauletta "u akvarelima kojima slika motiv ruže ili anticke amfore jasno razaznajemo susret crtacke rezolutnosti i lirske nježne sažetosti reduciranog, ali rjecitog kolorizma. Violetni spektar tih radova doprinosi ugodaju intime i suptilne krhkosti.

Skulpture nas pak suocavaju s onim elementarnim i bitnim odlikama organske forme koja pri tome posjeduje i izvjesnu kolicinu likovnog humora i agresivnosti. Konkretno, ovdje je rijec o animalnim motivima koji su toliko ucestali unutar sveukupnog korpusa povijesti umjetnosti da su vec postali arhetipovi, no Šilipetar je u njima spreman naci nova znacenja i dati im novi smisao".

Upravo je crtež nositelj autorovih daljnjih likovnih postupaka, a ova izložba predstavlja dio izbora, odnosno kompilaciju autorovih umjetnickih preokupacija.


Podijeli: Facebook Twiter