Od korumpiranih zaplijenjeno 20 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvih sedam mjeseci ove godine država je, u predmetima korupcije i organiziranog kriminala, oduzela nezakonito stečenu imovinsku korist u vrijednosti od 2,6 milijuna eura, odnosno 19,2 milijuna kuna. Od toga je u slučajevima organiziranog kriminala oduzeto 1,9 milijuna eura, a u slučajevima koji se tiču korupcije 700 tisuća eura, navela je Vlada u izvješću o ispunjavanju obveza, preuzetih u pregovorima s Europskom unijom, iz područja pravosuđa, famoznog poglavlja 23.

Prema Vladinom izvješću, krajem srpnja Agencija za upravljanje državnom imovinom raspolagala je s ukupno 1.052 trajno ili privremeno oduzetih pokretnina i nekretnina, a u državni proračun uplaćeno je 1,4 milijuna kuna što je "zarađeno" oduzimanjem imovinske koristi, prodajom osobnog vozila te iz najamnine oduzetih nekretnina. "Ukupna vrijednost oduzete imovine evidentirane u Agenciji na dan 25. srpnja 2012. godine iznosila je 173 milijuna kuna", izvijestila je Vlada.

U spomenutom izvješću, Vlada, među ostalim, obavještava Bruxelles o broju neriješenih predmeta pred hrvatskim sudovima. Pritom objašnjava zbog čega je došlo do značajne razlike u statistici koju vodi Ministarstvo pravosuđa i one koju vodi Vrhovni sud. Naime, prema podacima Vrhovnog suda, broj neriješenih građanskih predmeta starijih od tri godine 31. ožujka 2012. bilo je 102.734.

U isto vrijeme, prema e-Spisu, novoj metodologiji koju koristi Ministarstvo, broj starih građanskih predmeta na općinskim sudovima na isti datum bio je 77.742. Razlika nastaje, pojašnjava Vlada, jer Vrhovni sud predmetima starijima od tri godine smatra i one koji su, primjerice, počeli u prosincu 2009., dok metodologija e-Spisa obračunava starost predmeta na mjesečnoj bazi (oni koji su započeli u prosincu 2009. smatrat će se starijima od tri godine u prosincu ove godine).

Vlada je izvijestila i da je završeno prikupljanje imovinskih kartica sudaca. Državno sudbeno vijeće je utvrdilo da dvoje sudaca iz opravdanih razloga nije dostavilo imovinske kartice. "Protiv sudaca koji su podnijeli imovinske kartice nakon proteka propisanog roka do sada je pokrenuto 27 stegovnih postupaka. U pet stegovnih postupaka donijete su odluke u kojima su izrečene stegovne kazne ukora sucima koji u propisanom roku nisu dostavili imovinske kartice", navedeno je u izvješću uz napomenu da je dogovoreno da će se "daljnja provjera imovine sudaca i državnih odvjetnika vršiti putem OIB-a". (I. FRLAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter