Od korištenja prostora do urbane obnove

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Ususret konferenciji "Novi start - korištenjem napuštenih prostora do urbane obnove", koja će se održati sutra od 9 sati u napuštenoj upravnoj zgradi bivše vojarne Muzil, Emil Jurcan iz zadruge Praksa te Dušica Radojčić iz udruge Zelena Istra, pojasnili su što će se prezentirati, a ekonomist Bojan Bajić za tu je prigodu izradio analize koristi i troškova.

Model razvoja lokalnog gospodarstva i kulture

Konferencija će se baviti pitanjem privremenog korištenja Muzila kao modela razvoja lokalnog gospodarstva i kulture. Ondje će se predstaviti i studija "Muzil starter", a očekuju se stručnjaci s područja arhitekture, urbanizma, ekonomije, društvenog poduzetništva i civilnog sektora iz Hrvatske, Italije i Nizozemske poput profesorice Urbanističkog planiranja na milanskoj Politehnici Isabelle Inti, arhitektice rotterdamsko-beogradske grupe STEALTH.ultd Ane Džokić, nezavisnog savjetnika na području društvenog poduzetništva Tea Petričevića, upravitelja Zadruge za etično financiranje Gorana Jerasa te magistrice javnih uprava i javnih politika Nives Miošić.

- Ono što ćemo prezentirati, primjer je europske prakse, odnosno, prezentirat ćemo i tražiti ideju privremenog korištenja objekata budući da je korištenje, svjedočimo tome, jedini način zaštite od devastiranja, rekla je Radojčić, podsjećajući da se planovi koje imaju Grad Pula i država neće još neko vrijeme realizirati, a ne bude li se koristilo, velika je vjerojatnost propadanja i devastacije.

Muzil starter, nastavila je, nudi upravo to, a načelno već imaju podršku za ideju privremenog korištenja od vlasnika (Državni ured za upravljanje državnom imovinom) i Grada Pule. Cilj rasprave je upoznavanje javnosti s praksom privremenog korištenja napuštenih zgrada, u Hrvatskoj još uvijek nepoznatoj te razrada projekta privremenog korištenja zgrada "Muzil starter". Radi kvalitetne rasprave o koristi i troškovima projekta "Muzil starter", njegovi pokretači - Zelena istra i Praksa napravili su detaljni arhitektonski snimak zgrada koje se planiraju privremeno koristiti s procjenom nužnih ulaganja te analizu troškova i koristi projekta.

Početak u 9 sati obilaskom Muzila

Konferencija će biti podijeljena u tri segmenta - arhitektura, upravljanje, ekonomija. Počinje u 9 sati, i to obilaskom Muzila, a u 10.30 sati slijedi otvaranje konferencije i predstavljanje projekta "Muzil starter" te izlaganje Emila Jurcana "Korištenje vs. renta: prostorne mogućnosti oslobođene od razmjenske vrijednosti", a prije početka prvog segmenta konferencije, pogledat će se film "Muzil starter", autora Vjekoslava Gašparovića.

Prijave zbog ograničenog pristupa

Organizacija ove konferencije realizirana je u suradnji s Heinrich Böll Stiftungom - Ured za Hrvatsku i s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva putem projekta "Sudjelovanjem i društvenom kontrolom do zaštite javnih dobara", te putem projekta "INcreasing TRAnsparency in WAter and SPace management", koji financira Europska unija i sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Zbog ograničenog pristupa i kretanja područjem, te kontroliranim ulascima, sudjelovanje na konferenciji moguće je isključivo uz prethodnu najavu Zelenoj Istri na e-mail: [email protected]. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter