Od klasike do heavy metala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U poreckom kazalištu u nedjelju su se klasicnim i modernijim skladbama za violoncelo predstavili neki od najboljih ucenika tog instrumenta u zemlji. Oni u Porecu borave u sklopu trodnevne manifestacije In memoriam Antonio Janigro, kojom se obilježava 20 godina smrti tog velikog talijanskog violoncelista, dirigenta i pedagoga koji je znatan dio radnog vijeka proveo u Zagrebu.

Premda kazalište nije bilo puno, koncert, koji su u razlicitim kombinacijama uprilicili Ivana Biliškov, Jurica Mrcela, Martin Bratkovic, Monika Ranogajec, Ana Šincek, Hrvoje Hrešc, Valentina Crnjak i Andrija Šimic i Fran Leboš, protekao je u znaku dojmljivog muziciranja. Ovacijama je ispracen kvartet koji je izveo «Bittersweet» sastava Apocalyptica, finskih majstora heavy metala na violoncelima, kao i njihovu obradu hita «Nothing Else Matters».

Oduševila je i završna «Himna ljubavi» M. Mannota, koju su celisti, kao i nekoliko drugih skladbi, svirali uz pratnju Porecana Nikole Kosa, apsolventa klavira na Muzickoj akademiji u Zagrebu.Valja reci da svi spomenuti celisti polaze zagrebacko Glazbeno ucilište Elly Bašic u klasi profesorice Dobrile Berkovic Magdalenic, redovite porecke gošce kod koje je svojedobno ucila i sama Monika Leskovar, danas glazbenica svjetskog glasa. I Leskovar ce nastupiti u Porecu, u cast Janigru, a u duetu s hvaljenim talijanskim kolegom Giovannijem Sollimom. Veliki koncert, kojim ce manifestacija i završiti, održat ce se u ponedjeljak u 19 sati u gradskom kazalištu. Ulaz se nece naplacivati.


Podijeli: Facebook Twiter