Od karnevala do lijecenja padavice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi ETNOFILm, odnosno Festival etnografskog filma, održat ce se od 8. do 11. travnja u Rovinju, a unatoc cinjenici da za njegovu organizaciju pazinski Etnografski muzej Istre nije dobio ni lipe županijske potpore, sponzorstvima i donacijama uspjelo se ne samo popuniti program, nego i proširiti ga s nekoliko popratnih dogadanja.

Festival su na konferenciji za novinare predstavile ravnateljica Etnografskog muzeja Istre Lidija Nikocevic i kustosica ovog muzeja te voditeljica festivala Tamara Nikolic.

"U odnosu na lanjski program, novost ovogodišnjeg su radionice i predavanja o vizualnoj antropologiji, dokumentaciji kulture i filmskoj montaži, koje su u nacelu namijenjene muzealcima, ali i svima zainteresiranima za proces pretvaranja snimljene kulturne grade i uobicajenog muzeološkog rada u filmski dokument. Recesija tako, na srecu, nije pogodila ovaj festival, pa ce se dobra energija koja ga prati otpocetka produžiti i na njegovo ovogodišnje izdanje", rekla je Nikocevic.

Na drugom Festivalu etnografskog filma bit ce prikazano devetnaest filmova koji dolaze iz cijelog svijeta, od Meksika do Nepala te od Italije do Estonije, i pokrivaju vrlo široki raspon tema, od karnevalskih obicaja do lijecenja padavice ili obrade ženskih tema, kazala je na presici Nikolic.

Hrvatska ce se na ovom festivalu predstaviti filmovima iz produkcije HRT-a o karnevalskim obicajima, odnosno o "pesnikima" iz Crnog Luga te o pohodu "buša" u Mohacu, a iz hrvatske je produkcije i u Bosni snimljen nagradivani dokumentarac "Sevdah" autorice Marine Andree Škop.


Podijeli: Facebook Twiter