Od karcinoma dojke godišnje umire više od tisuću žena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji pulskog Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea u subotu je na pulskoj tržnici održana edukativno-humanitarna akcija "Dan ružičaste vrpce", koja se svake godine održava na području Republike Hrvatske. Cilj ove akcije, koja je svojim 18. izdanjem dohvatila određenu punoljetnost, zrelost, je ukazivanje na bolnu činjenicu da od karcinoma dojke na razini Hrvatske godišnje oboli više od 2.600 žena, a više od jedne trećine umre.

Alarmantno stanje

- U Istri su brojke manje, ali situacija nije bolja: lani je od karcinoma dojke oboljelo 130, a umrlo 50 žena, kazala nam je Ljiljana Vojnić, predsjednica pulskog Kluba Gea istaknuvši kako je edukacija, odnosno osvješćivanje javnosti o ovoj opakoj bolesti od izuzetne važnosti.

- Nažalost, stanje je alarmantno jer je bolest poprimila velike razmjere. No, ako je otkrijemo na vrijeme, ona je kao i neke druge bolesti izlječiva. Stoga je izuzetno važno djelovati edukativno i preventivno, odazivati se na pozive za mamografski pregled, svladati tehniku samopregleda dojki jer to može ženama spasiti život, poručila je Vojnić te naglasila da Gea sukladno tome, puno truda ulaže upravo u organizaciju raznih preventivnih programa i radionica na kojima žene imaju priliku dobiti savjete i sve potrebne informacije.

U subotnjoj akciji na Narodnom trgu članice Kluba su građanima dijelili pametno osmišljene edukativne i promotivne materijale, tradicionalne ružičaste vrpce i cvijeće, a prikupljeni prilozi iskoristit će se za daljnji rad kluba. Akciji su se priključili i učenici Medicinske škole, a uz mnogobrojne građane, potporu akciji dali su i zamjenici pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci i Robert Cvek.

Važnost prevencije

Tema ovogodišnje kampanje tijekom listopada jest "Rak dojke ne bira spol" čime se, uz žene, posebno želi osvijestiti i muškarce o važnosti prevencije i brige o vlastitom zdravlju. Stoga su članovi raznih udruga diljem Hrvatske jučer u više gradova obilježili ovaj dan. U Zagrebu je u organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska, od Hrvatskog narodnog kazališta krenula je 18. po redu ružičasta povorka. Svojim sudjelovanjem sudionici su se i ove godine prisjetili žena i muškaraca koji su, nažalost, izgubili bitku s rakom dojke, ali i izrazili podršku svima onima koji se bore s ovom bolesti.

Riječani su ovaj dan obilježili na Korzu simboličnim puštanjem ružičastih balona u znak sjećanja na žene koje su izgubile bitku s karcinomom dojke. (L. S., M. Ko.)


Podijeli: Facebook Twiter