Od jeseni upisi u ekonomsku, tehnicku i turisticku gimnaziju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buduci srednjoškolci od iduce ce školske godine, prema najavi zamjenice ministra obrazovanja Marije Lugaric, imati mogucnost upisa u nove gimnazijske programe: ekonomski, tehnicki i turisticki.

Ako ovakav prijedlog uspješno prode javnu raspravu, u prvoj bi školskoj godini, 2012./2013., tri nova programa bila eksperimentalna i provodila se u manjem broju škola. Ako se pokažu dobrima, postojeci broj od pet vrsta gimnazija povecat ce se na osam.

Hrvatski obrazovni program danas poznaje pet vrsta gimnazija - opcu, jezicnu, klasicnu, prirodoslovno-matematicku i prirodoslovnu. Model profiliranja gimnazija prema odredenim podrucjima u praksi se pokazao uspješnim te prosvjetna javnost pozdravlja jacanje gimnazijskog sustava u tom smjeru.

"Uvodenje novih gimnazijskih programa ima rezona i moglo bi voditi kvalitetnijem obrazovanju u tom tipu škola", komentira kratko Petar Bezinovic, viši znanstveni suradnik u Institutu za društvena istraživanja i strucnjak u podrucju edukacijske psihologije.

Slicnog je mišljenja i bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac koji kaže da su se jezicne, prirodoslovne i matematicke gimnazije u praksi pokazale dobrim rješenjem. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter