Od jeseni studij mehatronike na Politehnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Politehnika Pula dobila je dopusnicu Ministarstva znanosti i obrazovanja za novi studij mehatronike koji počinje već ove akademske godine, 2. listopada. Također, nastupajuće akademske godine ova ustanova počinje provoditi projekt Dynamic koji sa 716.285 eura financira Europska unija, a koji implementira dualni način obrazovanja, odnosno studiranje uz stjecanje teoretskih, ali i praktičnih znanja u određenoj tvrtki.

Konkurentni na tržištu rada

Projekte su na današnjoj konferenciji za novinare predstavili istarski župan Valter Flego, dekan Politehnike Davor Mišković, predstavnik Holcima i predsjednik Gospodarskog vijeća Politehnike Alan Šišinački, te voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju ove ustanove Tamara Žufić Košara.

Podsjetivši da je Politehniku 2000. godine osnovala Istarska županija, Flego je kazao da se dosad ovdje obrazovalo 1.200 studenata, a diplomiralo njih 522.

- Osobe koje su završile studij na Politehnici najbrže pronalaze posao na tržištu rada, što nam je i cilj. Uvođenje novog studija mehatronike dodatan je korak u skladu s trendovima na tržištu rada. Odobravanje projekta Dynamic, koji je ova visokoškolska ustanova prijavila uz podršku Županije, velik je iskorak prema zadržavanju mladih i talentiranih osoba u Istri, izjavio je Flego.

Mišković je kazao da se mehatronika nadovezala na lani uveden dvogodišnji studij politehnike.

- Odlučili smo se za mehatroniku vjerujući da se radi o trenutno najperspektivnijem smjeru u tehnici koji otvara mogućnosti zapošljavanja u najširem spektru tvrtki koje se bave brodskom ili autoindustrijom, automatizacijom bilo koje vrste, robotikom i slično. Studij će biti redovan, u trajanju od tri godine (šest semestara), a po završetku polaznici će steći 180 ECTS-a i zvanje stručni prvostupnik inženjer mehatronike. Program je pokrenut u suradnji Politehnike i Tehničkog veleučilišta Zagreb koji ga provodi već sedam, osam godina. Studij mehatronike je interdisciplinaran: predstavlja spoj mehanike i elektronike, integrira znanja mehanike, elektrotehnike i informatike, a usmjeren je na nove tehnologije, energetsku učinkovitost i proizvodnju, izjavio je Mišković.

Dobrobiti za studente i poslodavce

Žufić Košara kazala je da se projekt Dynamic provodi u suradnji s IŽ-om, Županijskom gospodarskom komorom, brodogradilištem Uljanik i tvrtkom Holcim te partnerima iz Njemačke, Rumunjske i Bugarske.

- Riječ je o pilot projektu koji se primjenjuje prvi put u Hrvatskoj po uzoru na druge europske države, poput Njemačke, Austrije, Italije, Španjolske i Švedske. Studenti na ovaj način ostvaruju značajnu suradnju s potencijalnim poslodavcima te bolju poslovnu poziciju, dok poslodavci dobivaju mogućnost odabira talentiranog kadra te suradnje s istraživačima i predavačima, rekla je Žufić Košara.

Alan Šišinački, koji je osam godina bio predsjednik Uprave Holcima u Austriji, prenio je tamošnja iskustva gdje je tržište rada decentralizirano, čime se potiču lokalne zajednice, odnosno zadržava radna snaga u lokalnim sredinama.

- Stručni tim Politehnike zaslužan je za početak projekta Dynamic u Istarskoj županiji. Želimo da što više studenata dođe kod nas na praksu, a one talentirane i najbolje ćemo i zaposliti, rekao je Šišinački.

Politehnika surađuje s gospodarstvom putem Gospodarskog vijeća u kojem je 20-ak istarskih tvrtki, među kojima su, osim Holcima i Uljanika, i Infobip, Tehnomont, HEP TE Plomin, Hrvatski telekom, Rockwool Motortech consulting, Arenaturist i druge značajne kompanije. Članovi Vijeća sudjeluju u izradi i analizi nastavnog programa Politehnike, predlaganju novih programa i strategije, kao i u realizaciji zajedničkih projekata, poput uvođenja studija mehatronike.

Specijalistički studij 12.000 kuna

Istarska županija, kao jedini osnivač Politehnike, financira tu ustanovu s dvije trećine sredstava, dok preostalu trećinu plaćaju studenti. Dvogodišnji studij košta 5.400 kuna, trogodišnji 6.000, a specijalistički 12 tisuća kuna.

Na Politehnici se mogu upisati četiri studijska smjera: kratki stručni studij politehnike (120 ECTS, 2 godine); stručni studij politehnike (180 ECTS, 3 godine); stručni studij mehatronike (180 ECTS, 3 godine) i specijalistički studij kreativnog  menadžmenta u procesima (120 ECTS, 2 godine). Prijave za upis i razredbeni postupak primaju se do 26. rujna.

Od ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja stipendira najuspješnije studente tehničkih studija s 1.200 kuna mjesečno, i to devet mjeseci u godini. Dekan Davor Mišković napominje da se studenti koji završe trogodišnji preddiplomski studij mogu nastaviti školovati u drugim visokoškolskim ustanovama, poput Strojarskog fakulteta u Rijeci. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter