Od jeseni počinje izobrazba nove generacije pulskih primalja


Nakon četiri godine ozbiljnih i temeljitih priprema, pomoći županijskog Odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, te "mentorstvo" Opće bolnice Pula, Medicinska škola Pula upravo je dobila odobrenje nadležnog ministarstva da može od iduće školske godine otvoriti razred za obrazovanje primalja. Tako će od jeseni prvi put nakon gotovo četiri desetljeća u klupe sjesti 24 učenika, budućih primalja.

"Mentorstvo" Opće bolnice

- Uz medicinske sestre, odnosno medicinske tehničare opće njege i fizioterapeute tehničarke, odnosno tehničare, ove ćemo godine upisati i jedan razred za smjer primalja asistentica, odnosno asistenta. Protekle četiri godine radili smo na pripremama za otvaranje ovog novog usmjerenja te ćemo od jeseni imati ukupno tri razredna odjeljenja s po 24 učenika, rekla je ravnateljica Medicinske škole Pula Gordana Ćoso.

Što se tiče profesorskog kadra, ističe da je škola dobro ekipirana, čak i za novo usmjerenje po programa za prve dvije godine, dok će za druge dvije trebati zaposliti još jednog doktora ginekologije i pedijatra-neonatologa, ali i to je, ističe Ćoso, dogovoreno s Općom bolnicom Pula koja je i inače nastavna baza za ovu školu.

- Zahvaljujući suradnji s bolnicom te trudom i nastojanjima nadležnog županijskog odjela uspjeli smo otvoriti to novo usmjerenje. Prezentirali smo ga već početkom svibnja na danima otvorenih vrata Medicinske škole kada su svi roditelji i učenici mogli vidjeti što nudimo i pitati što ih zanima, pojasnila je Ćoso.

Kao kuriozitet navodi da je zadnja generacija primalja u Puli školske klupe napustila još 1983. godine te novo usmjerenje proizlazi upravo iz potrebe bolnice za novim kadrovima.

- Tadašnje primalje lagano odlaze u mirovinu, ili će ići u idućih pet do deset godina, dakle upravo kada sadašnja generacija primalja bude napustila školske klupe i bude spremna preuzeti njihov posao. I sada bolnica raspisuje natječaje za prijem primalja, ali, ili se jave i vrlo brzo odu iz bolnice u veće kliničke centre, ili se ne jave uopće jer ih na tržištu nema, ističe nadalje Ćoso. 

Odobreno srednjoškolsko usmjerenje trajat će četiri godine i potom će učenici ići na pripravnički staž i polagati stručni ispit (kojeg su oslobođene jedino medicinske sestre). Svoje srednjoškolsko obrazovanje završit će završnim radom, a potom se mogu odmah i zaposliti kao primalje asistentice ili nastaviti obrazovanje na fakultetu. Primjerice, najbliža Rijeka ima zdravstvene studije među kojima i studij primaljstva, uz sestrinski studij, radiologiju i laborante.

- No, ukoliko žele odmah raditi, po Zakonu o primaljstvu mogu obavljati čitav niz poslova: primjenjivati sva usvojena znanja iz područja primaljske skrbi uz nadzor primalje ili liječnika, sudjelovati u raznim javnozdravstvenim edukacijama, pripremiti trudnicu za pregled, pripremati prostor i instrumente za porod, provoditi postupke predoperativne pripreme i postoperativne njege, pripremiti pacijenticu na ginekološki pregled, provoditi osobnu higijenu trudnice te novorođenčeta, i niz drugih stvari, navodi ravnateljica Ćoso.

Primalje su deficitarno zanimanje

Pojašnjava da su primalje, kao i medicinske sestre deficitarna zanimanja što im garantira da će odmah nakon srednje škole moći naći zaposlenje. 

- U ovom trenutku u Hrvatskoj nedostaje osam tisuća medicinskih sestara, a velika je potražnja i za primaljama, kako kod nas tako i u Europskoj uniji. Sve naše medicinske sestre koje su željele raditi nakon srednje škole odmah su se i zaposlile, a vjerujem da će tako biti i s primaljama, zaključila je ravnateljica Medicinske škole Gordana Ćoso. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter