Od istarskih zastupnika najviše raspravljali Hrelja i Grbin

Silvano Hrelja i Peđa Grbin (Arhiva)
Silvano Hrelja i Peđa Grbin (Arhiva)

Na kraju jesenskog zasjedanja predsjednici Sabora uvijek održe konferenciju za novinare kako bi im prezentirali statistiku u prilog tvrdnji da parlament radi puno parom. Jednako je jučer postupio i Božo Petrov, koji je na osnovu brojki iznio zaključak da Sabor od sredine listopada do 15. prosinca nije bio tako učinkovit još od 2007.

Tijekom dvije sjednice Sabor je radio 34 dana, raspravljeno je 110 točaka dnevnog reda, doneseno je 49 zakona, od kojih 63 posto po hitnom postupku. Postavljeno je ukupno 80 zastupničkih pitanja, od čega 39 u okviru aktualnog prijepodneva, a 41 pisanim putem. "Vjerujem da smo uspjeli pokazati da Sabor, osim što je zakonodavno tijelo, može biti i centar političkog života kao i mjesto gdje se zaista radi. Udvostručio  se broj radnih dana, radnih sati, kao i broj donesenih zakona. Doslovno smo za 100 posto povećali rad Sabora od 2007.", rekao je Petrov. Zadovoljan je i što je prisustvo zastupnika u sabornici veće deset do 15 posto, ali misli da bi to moglo i bolje.

Čeka se Etički kodeks

Zastupnici su se za riječ javili 3.020 puta, a najviše je bilo replika (43 posto) i odgovora na repliku (35 posto). Trojica zastupnika prednjače po aktivnosti, Ivan Pernar je riječ uzeo 168 puta, Miro Bulj 153 i Gordan Maras 137.

Najavljujući planove za budućnost Petrov je kazao da predstoji donošenje Kodeksa o etičkom ponašanju saborskih zastupnika, izmjena Poslovnika, informatizacija Sabora i ulaganje u obnovu zgrade.

"Iduće godine nas čeka donošenje Etičkog kodeksa, napravljena je radna skupina i načinjen prvi nacrt, u proceduru je poslano da se klubovi zastupnika izjasne o mogućim prijedlozima za promjenu Poslovnika, pokrenuta je informatizacija Sabora i vjerujem da će do kraja iduće godine biti gotova", rekao je.

U Klubu zastupnika IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku aktivni su bili sva trojica zastupnika. IDS-ov Tulio Demetlika u saborskoj raspravi sudjelovao je dvadeset puta, od čega je šest puta govorio u ime zastupničkog kluba, te jednom u pojedinačnoj raspravi.

Boris Miletić, predsjednik i saborski zastupnik IDS-a devet je puta istupao u sabornici, uključujući dva govora u ime zastupničkog kluba. IDS-ov Giovanni Sponza 17 puta je sudjelovao u parlamentarnoj raspravi, od čega četiri puta u ime Kluba zastupnika, dok su ostalo bile replike.

Jedna Klimanova replika

Nezavisni manjinski zastupnik Furio Radin istupao je četiri puta, od čega jednom u ime zastupničkog kluba.

Peđa Grbin, zastupnik i potpredsjednik SDP-a, prema prvim statističkim podacima o aktivnosti u Hrvatskom saboru, za govornicom je bio 40 puta. Osam puta je govorio u ime Kluba SDP-a, jedanput u pojedinačnoj raspravi, dok su ostalo bile replike i odgovori na replike.

Zastupnik i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja govorio je u dosadašnjem tijeku devetog zasjedanja Hrvatskog sabora 58 puta, od čega deset puta u ime Kluba zastupnika, te dva puta u pojedinačnoj raspravi. HDZ-ov Anton Kliman imao je samo jednu repliku u dosadašnjem saborskom zasjedanju.

Statistički podaci o aktivnostima zastupnika obrađeni su do 8. prosinca, što znači da u njih nisu ušle posljednje rasprave koje su se odnosile na državni proračun, te druge točke o kojima je Hrvatski sabor raspravljao do 15. prosinca. Do 15. siječnja saborski zastupnici su na zimskom odmoru. Nova sjednica Hrvatskog sabora nije još zakazana. (Dražen CIGLENEČKI i Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter