Od WikiLeaksa do ostavke u State Departmentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glasnogovornik americkog State Departmenta Philip Crowley u nedjelju je podnio ostavku nakon što je izazvao pomutnju izjavom da je vojni tretman osumnjicenog informanta WikiLeaksa "smiješan" i "glup".

"S obzirom na posljedice mojih primjedbi, za koje preuzimam punu odgovornost, podnio sam ostavku" državnoj tajnici Hillary Clinton, navodi se u priopcenju ureda glasnogovornika State Departmenta.

Crowley je izjavu o uvjetim pritvora za rocnika Bradleya Manninga u zatvoru marinske baze Quantico dao pred malobrojnom publikom u Massachusettsu. Manning, 23-godišnji rocnik iz Bethesde u državi Maryland, u vojnom je pritvoru od prošlog lipnja pod optužbom da je odgovoran za najvece curenje americkih povjerljivih dokumenata u povijesti.

Kao pripadnik vojno-obavještajne postrojbe u Iraku, pribavio je na tisuce povjerljivih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu, te više od 250,000 diplomatskih bilješki State Departmenta, koje je dostavio "zviždackoj" internetskoj stranici WikiLeaksu.

Manning se u zatvoru baze Quantico u Virginiji, nalazi u samici 23 sata dnevno, a zbog navodne opasnosti od samoubojstva prisiljen je spavati gol. Njegov je odvjetnik takav tretman nazvao degradirajucim a Amnesty International je upozorio da se može raditi o kršenju njegovih ljudskih prava. Mediji prenose da je Crowley u Massachusettsu izjavio da ne razumije zašto vojska drži Manninga pod tim uvjetima, nazivajuci ih "smiješnim, kontraproduktivnim i glupim".

Od predsjednika Obame je u petak zatraženo da komentira Crowleyjevu izjavu. Obama je rekao da je pitao Pentagon jesu li uvjeti pritvora primjereni i ispunjavaju li osnovne standarde. "Zajamcili su mi da jesu", rekao je Obama, izbjegavši odgovoriti na upit slaže li se, ili ne, s Crowleyevom ocjenom.

Crowley je u priopcenju o ostavci, istakao da je s komentarom o Manningovu pritvoru "htio istaknuti širi, cak strateški, ucinak djelovanja koje poduzimaju americke agencije za nacionalnu sigurnost svakoga dana i njihov utjecaj na globalni položaj i vodstvo SAD-a". "Provodenje vlasti u današnjim izazovnim vremenima i neumornom medijskom okruženju mora biti pametno i u skladu s našim zakonima i vrijednostima", dodao je.


Podijeli: Facebook Twiter