Od igrača tražim samo jedno - iskrenost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometaši Istre 1961 odradili su jučerašnji jutarnji trening na pomoćnom igralištu "Drosine" te nakon zajedničkog ručka u 13 sati ušli u autobus koji ih je odveo put Koprivnice gdje ih danas, s početkom u 15 sati, očekuje dvoboj 17. kola Prve HNL protiv domaćeg Slaven Belupa. Od 21 igrača koliko ih nakon odlaska Riste Mitrevskog i Sandra Gotala ima na raspolaganju, Darko Raić Sudar za ogled s "farmaceutima" zbog tri žuta kartona nije mogao računati na Tomu Kitanovskog i Dinu Halilovića, a uz njih dvojicu u Puli je ostao i Loren Maružin. Mladi Kanfanarac definitivno nema sreće, jer u trenutku kad je mogao računati i na mjesto u početnoj zeleno-žutoj postavi, u srijedu je zadobio ozljedu na treningu od koje se nije uspio oporaviti. Shodno s time, Raić Sudar se nije morao previše premišljati o tome koje će igrače povesti na put, što ne znači da ne postoje određene dvojbe kome će među tih 18 ukazati povjerenje od prvog sudačkog zvižduka.

- Bit će nekih promjena u momčadi u odnosu na prethodne utakmice jer s nekim igračima nisam zadovoljan i to sam svakom od njih i rekao. Ne bih želio nikoga od njih javno imenovati, ali sa svakim sam razgovarao nasamo i u četiri im oka priopćio kako smatram da mogu dati više od onog što u zadnje vrijeme prezentiraju - decidiran je Darko Raić Sudar, trener Istre 1961. - Ne mislim pritom samo na utakmice, gledam ja to i kroz treninge, na kojima se lijepo sa strane vidi kad netko nije unutra sto posto. Ako netko trenira na takav način, onda se teško kad dođe utakmica može prebaciti i biti na njoj onakav kakav bi trebao biti te shodno s time razmišljam da nekolicinu izostavim iz današnjeg početnog sastava.

Na raspolaganju dovoljno igrača

Raić Sudar je svjestan da u situaciji u kojoj se nalazi mora dobro balansirati i dvaput odvagnuti prije nego donese neku odluku. No, isto tako nikako ne bi želio da mu se danas ponovi prvo poluvrijeme protiv Hajduka, kad su neki njegovi puleni najmanje razmišljali o nogometu i to platili s tri jeftino primljena pogotka.

- Svjestan sam da ova momčad može puno bolje, ali u ovakvim okolnostima ne mogu se previše žaliti. Shodno s time, svim igračima sam rekao da samo jedno tražim od njih, da mi slobodno kažu tko je u potpunosti s glavom unutra i želi igrati, a tko nije spreman već će u slučaju da mu ukažem povjerenje utakmicu odraditi s pola snage. Jedino što želim to je iskrenost s njihove strane i onda neće biti nikakvih problema - istaknuo je Raić Sudar. - Nismo svi isti i shodno s time netko trenutačnu situaciju podnosi lakše, a netko puno teže i stoga bih volio da mi igrači pomognu da riješim neke nedoumice koje me muče. Još uvijek imam na raspolaganju dovoljno igrača s kojima bih mogao sastaviti momčad koja će dobro izgledati na terenu, jer znam da će neki dečki koji su u zadnje vrijeme bili na klupi sigurno dati sve od sebe, bez obzira na probleme koji su prisutni.

Čak i da se Raić Sudar odluči da nikog od prvotimaca ne preseli na klupu, momčad koja je istrčala protiv Hajduka doživjet će poprilične promjene jer u njoj neće biti Mitrevskog, Gotala i Kitanovskog. Shodno s time, nije za isključiti i da dođe do promjene formacije te da se trener pulskog prvoligaša vrati sustavu s četvoricom u zadnjoj liniji, kako su "zeleno-žuti" igrali u drugom poluvremenu ogleda s "bilima".

Sa četoricom u zadnjoj liniji

- Naša formacija će dosta ovisiti i o Slaven Belupu, koji je u tri utakmice otkad ga je preuzeo Tomislav Ivković svaku odradio u drugačijem rasporedu i pritom se prilagođavao protivniku. Protiv Hajduka je igrao sa četvoricom u zadnjoj liniji, protiv Dinama je bio malo zatvoreniji s petoricom iza, dok je protiv Rudeša vratio formaciju 3-4-3 koju je koristio Željko Kopić. Kako će se postaviti protiv nas ne znam, ali neovisno o tome mislim da mi prvenstveno trebamo gledati sebe i razmišljati što moramo napraviti da izvučemo svoj maksimum. Najbitniji ćemo biti mi sami, odnosno koliko ćemo kvalitetno uspjeti odraditi ono što si zacrtamo, jer ćemo se jedino tako moći nečemu nadati - naglasio je Raić Sudar. - Želim složiti momčad koja će igrati onako kako bismo mi htjeli, a to ću najlakše napraviti ako svaki igrač bude na poziciji koja mu najbolje odgovara. Razmišljam o povratku na četvoricu u zadnjoj liniji, no sama formacija danas će biti najmanje važna ako igrači ne budu koncentrirani. Ista je stvar i s napadom, jer nije problem igrati s dva ili tri napadača, već je problem ako oni nisu opasni za protivnički gol. Ako u takvoj ofenzivnoj formaciji niti jednom ne zaprijetimo protivniku, onda ne vidim smisao da je uopće forsiramo, neovisno da li netko od tih napadača ne igra obranu.

Raiću Sudaru ovo će biti prvi put da kao glavni trener vodi momčad u Koprivnici, gdje je u prošlosti kao pomoćnik uglavnom upisivao poraze.

- Dobro poznajem Slaven s kojim nam nikad nije bilo lako igrati. Uvijek su naše međusobne utakmice bile na knap, bilo je tako i u osmom kolu kad smo ih dobili na "Drosini", a za očekivati je da će tako biti i danas. Dok ih je vodio Kopić forsirali su visoki presing, dok će kod Ivkovića biti nešto drugačije jer svaki trener ima svoje ideje, no premalo je vremena na klupi da ih je sve mogao prenijeti igračima. Ipak, neki pomak je napravio i stigli su do pobjede koju su čekali 11 kola. Možda su pritom imali i malo sreće, ali sreću treba isprovocirati - svjestan je Raić Sudar. - Slaven je sređen klub s kvalitetnom momčadi koja svakome može zagorčati život. Već nekoliko godina imaju konstantu dobrih rezultata i s njima nije lako igrati, naročito u Koprivnici gdje nam se u zadnje vrijeme nije baš posrećilo da napravimo nešto s rezultatske strane te bi bilo lijepo da malo promijenimo tu negativnu tradiciju. (Ivica CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter