Od iduce godine upis u srednju preko interneta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od iduce školske godine ucenici ce se u srednju školu upisivati elektronskim putem, što znaci da više nece morati hodati od škole do škole noseci svjedodžbe, domovnice i drugu dokumentaciju. Sve ce poslove oko prijave i upisa moci obaviti preko kompjutora.

Uvodenje e-upisa u srednje škole objavio je ministar obrazovanja Željko Jovanovic na jucerašnjoj konferenciji za novinare na temu e-matice, gdje se pohvalio dobrim funkcioniranjem tog sustava koji je godinama u lipnju bio nocna mora ucenika i nastavnika.

Ucenici ce se, najavljuju u ministarstvu, vec pocetkom drugog polugodišta školske godine 2012./2013. moci prijaviti na nacionalni informacijski sustav za upis u srednju školu, putem kojeg ce aplicirati za upis u više odabranih škola. Putem tog portala vidjet ce kako su rangirani u pojedinoj školi i upisati se.

Kriteriji za upis bit ce poznati vec u rujnu, iako se u pravilu donose tek pred kraj školske godine, a posebna ce se pažnja posvetiti skali bodovanja, najavljuju u ministarstvu.

Ministar je izrazio veliko zadovoljstvo cinjenicom da je nakon dvije godine kaosa s izdavanjem svjedodžbi ovog lipnja taj posao obavljen besprijekorno. Sustav je, naime, dograden novim serverima, a taj je zahvat stajao 150.000 kuna.

- Unatoc ulaganju od devet milijuna kuna sustav e-matice nije funkcionirao, a pokazalo se da su zato potrebna minimalna ulaganja i malo dobre volje. Bez zastoja je isprintano 380.000 svjedodžbi ili više od 90 posto, ustvrdio je Jovanovic.

Ove su godine, dodao je, prvi put izdavane i svjedodžbe za niže razrede osnovne škole koje su zamijenile dosadašnje školske knjižice, što znaci da je isprintano dvostruko više svjedodžbi nego prošle godine.

Od jeseni tridesetak škola uci ce u projekt e-dnevnika, koji se po rijecima ministra Jovanovica pokazao izuzetno uspješnim na primjeru triju škola koje su ove godine sudjelovale u pilot-projektu. Elektronski dnevnik roditeljima omogucuje pristup stalno ažuriranim podacima o ocjenama i izostancima svog djeteta.


Podijeli: Facebook Twiter