Od iduće godine mirovine će brže rasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Matica umirovljenika Hrvatske očekuje da će se mirovine od 1. siječnja iduće godine povećavati više nego danas. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, naime, priprema nov način usklađivanja mirovina s rastom plaća i inflacije, koji će za umirovljenike biti povoljniji od sadašnje švicarske formule. Time bi se ublažio drastičan pad životnog standarda umirovljenika proteklih godina, objavila je jučer najveća umirovljenička organizacija u zemlji, koja ima 230 tisuća članova.

Radi se o prijedlogu nove formule prema kojoj bi se mirovine povećavale na temelju rasta plaća, ili rasta inflacije - ovisno o tome što je u nekom trenutku za umirovljenike povoljnije. Primjerice, ako bi potrošačke cijene rasle brže nego plaće, u formulu za izračunavanje rasta mirovina uzelo bi se 80 posto od rasta cijena i 20 posto od rasta plaća. Ako bi plaće rasle brže od cijena, u formulu bi se uključilo 80 posto od povećanja plaća i 20 posto rasta potrošačkih cijena, kaže Josip Kovačić, zamjenik predsjednika Matice.

- Rast mirovina u Hrvatskoj odmrznut je prije godinu i pol. Prema nepravednoj švicarskoj formuli, usklađivane su triput, ukupno za 3,3 posto. Da su usklađivane prema novoj formuli (80:20), mirovine bi porasle 4,74 posto, izračunao je Kovačić. Iz njegovih riječi proizlazi da bi umirovljenici danas imali mirovine gotovo 2,5 posto veće od postojećih.

- Alarmantan je podatak iz naše analize da polovina od ukupnog broja umirovljenika prima mirovinu s kojom se gotovo ne može preživjeti, a manja je od nekih oblika socijalne pomoći, naglasio je Kovačić, obrazlažući zašto mirovine moraju brže rasti. Čak 876 tisuća umirovljenika, ili njih 77,5 posto, prima prosječnu mirovinu od samo 1.680 kuna. U Europi se to tretira kao siromaštvo, a moralo bi se i kod nas, kaže Kovačić. Prosječna mirovina u Hrvatskoj u travnju je iznosila 2.201 kunu, prema podacima HZMO-a. (B. PODGORNIK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter