Od hip-hopa do balkanskog bluesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U medicinskoj terminologiji SARS oznacava teški akutni respiratorni sindrom. No, ukoliko tu istu rijec napišemo kao S.A.R.S., ona se odnosi na Sveže Amputiranu Ruku Satrijanija, kako glasi puno ime ovog popularnog beogradskog reggae, ska i hip-hop benda koji je preksinoc nastupio u klubu Uljanik.

Gosti iz Beograda uspjeli su, kako je koncert odmicao, stvoriti veselu atmosferu, tako se velika sala cinila popunjenom no što je to bila. Zaraznim melodijama i zabavno-provokativnim tekstovima S.A.R.S.-ovci su istovremeno spontani, smiješni, ozbiljni i socijalno osjetljivi. Zato, za svoj prvi klupski nastup u Istri clanovi ove grupe mogu dobiti samo pohvale.

Sedmeroclani S.A.R.S. u sastavu: Žabac (vokal), Žare (vokal), Sanja (vokal), Lukac (gitara), ?ole (bas), Tihi (bubnjevi) i Bora (klavijature, harmonika), hvaljeni su beogradski bend osnovan 2006. Njihov zvuk karakterizira širok raspon žanrova. U to se sinoc imala prilike uvjeriti i pulska publika. Iako ih se prvenstveno oznacava kao hip-hop i ska bend, S.A.R.S. je na trenutke zvucao kao mainstream rock sastav. Takoder, neke od njihovih pjesama najbolje bi se mogle okarakterizirati kao balkanski blues ili blues s primjesama balkanskih folk elemenata.



Kvalitetnim izvedbama pjesama poput "Ratujemo ti i ja", "Mazut, mazut" i "Ustaj, brate, idemo da radiš", S.A.R.S. je stvorio dobru interakciju s publikom i veselu atmosferu, a okupljeni su dobro prihvatili i neke od njihovih pjesama, poput "To rade", koje u sebi nose i politicku poruku.

Kao gost koncerta, u pauzi je nastupio poznati pulski ulicni zabavljac Cile, one man band, koji je nasmijao i rasplesao publiku. Drugi dio koncerta i kraj bili su rezervirani za S.A.R.S.-ove najpoznatije stvari poput "Perspektive", "Debelog lada" i "Rakije" te je to ujedno bio i vrhunac nastupa. Naravno, koncert nije mogao proci bez izvedbe sada vec kultne pjesme "Budav lebac", koju je ekipa iz S.A.R.S.-a otpjevala zajedno s oduševljenom publikom.


Podijeli: Facebook Twiter