Od hip-hopa do a cappella repanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Masna i raznovrsna produkcija, složila se publika da je to presudilo u izboru pobjednika Blackonnection Beat Battlea, koji je u suradnji sa Seasplash kolektivom održan proteklog cetvrtka na Danteovom trgu. Pobijedio je pulski producent Vedran Pušic Pushkone, izmedu ostalog i idejni zacetnik natjecanja.

Jedini kriterij bile su reakcije publike, a njih pak nije nedostajalo, jer shodno prilici, producenti su se mahom odlucivali za nabrijanije beatove, na koje se ne ostaje ravnodušan. Njih šestorica, Danko Štifanic, Ivan Lovrencic Lovre, Vedran Pušic Pushkone, Doggz Beatz, Shadow MC i Pawer, natjecali su se po kup sistemu, a svaki se iz kruga u krug predstavljao s po tri beata ne duža od 45 sekundi.

U završnici su se našli Pushkone i Shadow MC. Ono cime se istaknuo medu natjecateljima, spomenuta, u žargonu, masna produkcija, kod Pushkonea podrazumijeva raznovrsnost, od hip- hop beatova s elementima reggaea i dubstepa do tvrdih, ali i klupskih beatova…

Publika je gubila glas, a svako suceljavanje pred zvucnicima, bilo je napeto. Važno je i znati se prezentirati, obratiti se svojoj publici, pa se i na tome zaradivao vrisak više. Osim pobjednika, kojemu su pripale nagrade sponzora, još valja izdvojiti i finalista Shadow MC-a te Doggz Beatza.



Buduci da su svi natjecatelji bili iz Pule, publika je imala i odredena ocekivanja, a njih šestorica pokazala su motiviranost i prepoznatljivost, bez obzira na probleme koji ih mogu muciti: nedostaci opreme, naizgled beznadnost bavljenja produkcijom u Puli, nedostatak prostora za rad…

Sve to padne u drugi plan pod neodoljivom samouvjerenošcu kojom odišu hip-hop dogadanja te publiku koju pokrece nevidljivi, ali zvukovni motor satkan od beatova i rima. Od beatova do MC-jeva, DJ setova, a cappella repanja, freestylea, bilo je svega. Ponekad na bini ljudi više no što se može zamisliti.

Prije i nakon samog natjecanja, publiku su zabavljali Blackonnection DJ-i, Boom Gylaz plesacice, zatim gosti iz Zagreba, Ropez i Muhamed, slovensko-hrvatska mlada nada ženskog hip-hopa Liil Leah, Elita Fam iz Rijeke te uz voditelje programa, Blackonnectionovce Scrillu i Kwasoua, nasumicni animatori koji bi izletavali iz brojne publike.

Sve je pocelo još predvecer. Mash up pulskih kolektiva pod organizacijskom kapom Seasplasha, održavao se u cetvrtak od 18 do 22 sata. A i Mash up i Beat Battle programi su sa slicnom namjerom, prezentirati aktivnosti sudionika pulske underground scene, ovog puta s naglaskom na elektronskoj glazbi.



Korist je višestruka, osim motivacije, otvara mogucnosti suradnje, zdravog konkurentskog odnosa koji je nužan za napredak, ali i sjedinjuje aktere scene te pruža publici priliku da prepozna što valja, a što ne… Cetiri pulska DJ i selektorska kolektiva: King Shango Sound, ?'n'B, Glow DJ's i Roots Daughters te Seasplash Crew predstavili su se svaki dvaput po pola sata netom prije izvucenim redoslijedom.

Tek dio pulske alternativne scene, tako okupljen i na dinamican, upecatljiv nacin predstavljen pred istim krovom, dokazao je postojanje prave male supkulturne riznice. Jedni vrte ploce, drugi CD-ove, treci umiksavaju laptopom, sviraju se instrumenti, pjeva se, MC-ija. Gotovo sve ono što podrazumijeva pojam glazbenih kolektiva takve vrste. Od autorskih produkcija do tek reprodukcija, od odanosti korijenima i tradicionalnim uzorima do pracenja najnovijih, urbanijih trendova.

Publici, kad se fešta, ništa nije prerano, pa u cetvrtak nije izostala ni u ranim vecernjim satima.


Podijeli: Facebook Twiter