Od gripe oko 200 oboljelih, porast srcanih udara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom proteklog tjedna Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije prijavljeno je novih 125 oboljelih od gripe. Kako saznajemo od epidemiologinje Olge Dabovic Rac iz Zavoda, do 14. veljace zaprimili su ukupno 73 prijave, a proteklog tjedna još 125.

Od tog broja u posljednjih tjedan dana najviše oboljelih bilo je u Umagu, cak 67, u Porecu 44, Pazinu devet i u Puli pet novoprijavljenih. Time se ukupni broj oboljelih u ovoj sezoni gripe popeo na 198. No, kako istice Dabovic Rac, danas su neprekidno pristizale prijave oboljelih od prošlog tjedna, tako da vec sutra ocekuju još više prijavljenih slucajeva.

Dosad je, prema analizi briseva uzetih od nekih pacijenatam potvrdena prisutnost virusa AH3N2, koji je bio i jedan od tri u ovogodišnjem cjepivu. U vrlo malo slucajeva zabilježena je i prisutnost soja B, koji se takoder nalazio u cjepivu, dok prisutnost treceg soja iz cjepiva AH1N1 u Hrvatskoj nije zabilježena.

U Istri još uvijek nije uoceno grupiranje u kolektivima, školama i vrticima. Ove godine podijeljeno je nešto manje od 30 tisuca doza obiteljskim lijecnicima koji su potom cijepili svoje pacijente, prije svega kronicne bolesnike.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu dr. Ksenija Družetic Božic rekla je da su imali niz intervencija zbog srcanih udara, vrlo vjerojatno uzrokovanih vremenskim promjenama i temperaturnim skokovima. Od dr. Nediljka Jukica, voditelja kardiologije pulske Opce bolnice, doznali smo da je broj pacijenata o kojima oni skrbe uobicajen za ovo doba godine, ali procjenjuje da je njihovo stanje teže nego inace, odnosno da su infarktna stanja kompliciranija.

- Kod ovakvih promjena uvijek postoji opasnost, pogotovo za kronicne bolesnike. Kada ciklona prelazi u anticiklonu ili obrnuto, ili se pak dogodi znacajan pad odnosno porast temperature zraka, dolazi do promjena u krvnim žilama i temperaturi tijela. Kod naglih zahladenja krvne žile se stežu i dotok kisika je smanjen. Poznati su i problemi meteoropata, koji imaju i psihosomatske smetnje, istice dr. Jukic.

Savjetuje svima, posebno kronicnim bolesnicima, da ne prelaze naglo iz toplih u hladne prostorije i obrnuto, da se slojevito obuku, da uvijek uzimaju terapiju i sa sobom nose najnužnije lijekove, poput Tinidila. Ako ih slabost ulovi na putu, trebali bi usporiti, sjesti, ako je moguce i leci, te uzeti terapiju. (S. ZRINIC TERLEVIC)

Uvod u proljece

Na samom smo kraju jednog od najjacih zahladenja koje je pogodilo Istru u zadnjih pedesetak godina. Vrijedno je spomenuti da je prije tjedan dana u pulskoj zracnoj luci izmjereno 9, a u Pazinu cak 13 stupnjeva ispod ništice. Zanimljiv je i podatak da od pocetka veljace pa sve do prije nekoliko dana nije bilo niti jednog dana da se temperatura zraka nije spustila ispod ništice.

Po klimatološkoj podjeli godišnjih doba za desetak dana pocinje proljece. Po meteorološkim prognozama ove bi godine ono moglo poceti i ranije. Kiša, jaka bura, a u nekim predjelima Istre i snijeg, trebali bi okoncati vec danas. Vremenske ce se prilike brzo normalizirati i sve ce jaci utjecaj imati europska anticiklona, kojom ce na ova podrucja dolaziti sve topliji zrak. Vec se za nekoliko dana ocekuju temperature znatno iznad 10 stupnjeva, a do kraja tjedna u cijeloj ce Istri porasti i do ugodnih 15 stupnjeva. (M. GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter