Od Grčke će se tražiti još 150 novih reforma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni vjerovnici Grčke zatražit će da ta zemlja provede još 150 novih reforma u gospodarstvu koje je na rubu propasti, piše u nedjelju njemački tjednik Der Spiegel.

Pozivajući se na privremenu verziju stručnog izvješća trojke vjerovnika (Europska unija, Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka), Spiegel dodaje da će Atena dobiti još dvije godine za dovršenje reforma koje su joj nametnute, ali će to kašnjenje stajati od 30 do 38 milijarda eura.

Grčka je provela 60 posto zatraženih reforma, po izvješću koje navodi tjednik. O dvadesetak posto vlada još pregovara, a za ostale tek treba izraditi plan.

U izvješću se usto sugerira da vjerovnici Grčke, pa i druge europske zemlje, pristaju na otpis dijela svojih potraživanja, što bi značilo da spašavanje Grčke financiraju porezni obveznici tih zemalja.

ECB ne može pak otpisati Grčkoj svoja potraživanja jer bi to značilo da on financira tu zemlju, što je zabranjeno europskim ugovorima, ali je izrazio spremnost da se odrekne svake zarade na njima.

U izvješću se spominju i druge mjere, primjerice automatsko povećanje poreza ako se reforme ne provedu na vrijeme.

Grčka mora uvjeriti trojku da je ostvarila dovoljan napredak u provedbi reforma kako bi potonja odobrila paket pomoći vrijedan 31,5 milijarda dolara, bez kojega će Grčka otići u stečaj.

Konačno izvješće trojke očekuje se najkasnije 12. studenog, piše Spiegel. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter