Od Grada umjetnika do mjesta ugodnog življenja

(Mirjan RIMANIĆ)
(Mirjan RIMANIĆ)

U nazočnosti velikog broja uzvanika, vijećnika, predstavnika županije na čelu s županovom zamjenicom Giuseppinom Rajko, čelnika susjednih jedinica lokalne, predstavnika državne uprave, gospodarstva i javnog života, održana je u povodu Dana općine Grožnjan svečana sjenica općinskog Vijeća.

Grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz podsjetio je kako se Dan opčine slavi u povodu gradskih zaštitnika i župskih patrona Sv. Vida, Modesta i Kresencije, te kako je teritorijalni ustroj Hrvatske iz 1993. godine, kojim je osnovana i općina Grožnjan ostavio dalekosežne posljedice na razvoj lokalnih i regionalnih sredina.

"Da je ta nadasve dalekovidna mjera teritorijalne decentralizacije bila popraćena i adekvatnim fiskalnim sustavom ti rezultati bi bili još veći", ustvrdio je Stozovac. Naime, u uvjetima fiskalne centralizacije koja je vladala od samog osnutka Republike Hrvatske, ipak je 2003. uveden jedan oblik fiskalne pomoći teritorijalnim jedinicama koje su djelovale u otežanim uvjetima, a među njima je bila i Općina Grožnjan, koja je tada dobila status posebne državne skrbi.

Tom je mjerom Općini pripao veliki dio poreza na dohodak građana s prebivalištem na području Grožnjana. Kada je nakon 12 godina ta mjera ukinuta Općini Grožnjan oduzet je "manevarski prostor", a smanjene su, zbog participacije u izradi dokumentacije, mogućnosti prijavljivanja na natječaje evropskih fondova. "Ta mjera nije bila smo oblik potpomognutog razvoja već i dokaz da je decentralizacija moguća, uz malo dobre političke volje, a nadasve uvođenjem strukturnih reformi u gospodarstvu s ciljem da se ono već jednom pokrene na dobrobit svih građana Republike Hrvatske", naglasio je Stozovac. Grožnjan ove godine obilježava 50 godina od proglašenja Gradom umjetnika, u spomen na 2. svibnja 1965. kada je u Gradskoj galeriji otvorena prva izložba.

Zahvaljujući inicijativi kipara Aleksandra Rukavine uz potporu vodstva tadašnje Općine Buje na čelu s Linom Gorjanom umjetnici iz raznih krajeva obnovili su kuće i u gradu otvorili brojne galerije. Njima su se kasnije pridružili glazbenici, arhitekti, dramski i filmski umjetnici koji su u suradnji s lokalnim vlastima razvili razne manifestacije poput Jazz festivala, međunarodnog likovnog susreta "Ex tempore", ali i kulturnih aktivnosti.

Osvrnuvši se na aktivnosti i rezultate ostvarene tijekom proteklih 12 mjeseci Stozovac je, kao najveći projekt, izdvojio izgradnju kanalizacije u Završju koja je realizirana sredstvima evropskog IPARD programa, a uskoro će uslijediti priključenje domaćinstava na ovaj sustav. Fond za zaštitu okoliša pokrenuo je lani dva projekta o energetskoj učinkovitosti obiteljskih kuća i obnovljivih izvora energije. Oba je projekta Fond sufinancira 80 posto, Općina pet, a vlasnici obiteljskih kuća 15 posto.

Uskoro će, u suradnji s Fondom, započeti izrada projektne dokumentacije za energetsku učinkovitu i ekološku javnu rasvjetu na području cijele općine, a u suradnji s Ministarstvom turizma radi se na izgradnji Kamp-odmorišta. Isto je Ministarstvo sufinanciralo dvije Hot-spot točke, pa tako Grožnjan sada ima pet točaka za slobodan pristup Internetu. (Mirjan RIMANIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE
 


Podijeli: Facebook Twiter