Od fritaje do pohanih cvjetova tikvica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tikvice, pomidori, malancani i paprike; pohani, u tempuri, na grilu, s jajima na fritaju, sa zacinskim biljem ili u obliku polpetica, samo su neke od povrtnih delicija koje su Puljani i njihovi gosti jucer mogli degustirati na Giardinima, na posljednjem lipanjskom Istrafeštu 2011. Na meniju su bile i ne manje atraktivne manešte od povrca, palenta sa zacinskim biljem, domaci sirevi i marmelade.

Manifestacija koju pulska Turisticka zajednica i Udruženje obrtnika organiziraju svakog ponedjeljka u predsezoni i posezoni, dakle lipnju i rujnu, a inace okuplja istarske ugostitelje i obrtnike, ovoga je puta okupila poljoprivrednike koji su svoje domace proizvode, uzgojene na okolnim njivama i plastenicima, prodavali po promotivnim cijenama.



Kakve se sve delicije od njihovih proizvoda pak mogu spraviti na licu su mjesta pokazivali renomirani istarski ugostitelji, a rezultati njihova rada degustirali su se besplatno.

No, osim što su svi željeli nešto "calabrcnuti", mnogi su se raspitivali i za recepte ukupno pripremljene hrane. Najviše su oduševljenja izmamili pohani cvjetovi tikvica punjeni skutom. Kako nam je pojasnila Svjetlana Celija iz konobe Vodnjanka oni se mogu spremati u raznoraznim tempurama, no domacicama je porucila kako ih, nakon što ih žlicicom napune s malo lagano zacinjene skute, mogu pripremati pohajuci ih u tijestu, malo gušcem nego za palacinke.



Kako je navela Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulskog TZ-a, odazivom akciji jako je zadovoljna.

- Zadovoljni smo kao organizatori, ali zadovoljni su i Puljani, naši gosti te izlagaci; ugostitelji, obrtnici i poljoprivrednici jer uvijek sve prodaju, navele je Cinkopan Korotaj uz rijeci da se iste manifestacije, kao i prošlih godina, planiraju i za rujan, s tim da ce poljoprivrednicima biti posvecen prvi ponedjeljak u mjesecu.

Uz rijeci kako svaki pomidor nije isti i da se ovaj domaci doista isplati i kupiti i jesti navela je da im je intencija bila približiti domace poljoprivrednike južne Istre gradanima i turistima te im pokazati kakva se sva zanimljiva jela mogu napraviti od njihovih proizvoda. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter