Od Frankfurta do Rovinja biciklom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok se brckao u jednom frankfurtskom bazenu, mladom studentu Etienneu Rimanicu, porijeklom iz Rovinja, sinula je ideja da bi iz Frankfurta, gdje živi i studira, do svog rodnog grada mogao biciklom.

Prijatelj Valentino Vukos, koji je s njim bio tada u bazenu, kaže da je u trenutku bio šokiran. Uslijedio je tajac, a onda su obojica zakljucila da to i nije loša ideja.

Bilo je to u veljaci ove godine, a u utorak su nakon prijedenih 1.256 kilometara Etienne i Valentino te njihov prijatelj Gökhan Bayraktar, takoder iz Frankfurta, stigli biciklom na rovinjsku rivu.

Roditelji su ih uzaludno pokušavali odgovoriti od te, po njima, opasne ideje, no kada su odlucili, pocele su pripreme i ništa ih nije moglo zaustaviti. Na put su krenuli 6. rujna. Kažu da su u prosjeku vozili oko 70 kilometara na dan, no predzadnji dan su prešli gotovo 110 kilometara - što su bili bliže cilju, uzbudenje je bilo vece.

Nažalost, od 15 dana, koliko su bili na putu, tek su cetiri bila suncana, no dojmovi su im bili samo pozitivni. Na pocetku puta su se preispitivali što to rade, no ubrzo su u vožnji samo uživali.

Kažu da im je najbolje bilo kada se pripremala hrana, a tu je glavnu ulogu imao Valentino. Pripremalo se svašta, a kada se nije moglo do novih namirnica, odlicni su bili i špageti - s medom! Usto, ljudi i priroda su ono što ce pamtiti. Spavali su uglavnom u šatoru pa su se izvježbali u njegovu postavljanju u svega nekoliko minuta.

- Sve se može vidjeti i na slikama, ali voziti kroz prirodu nešto je predivno. Osjecaj kada smo ušli u Rovinj jednostavno ne mogu opisati, rekao je Etienne.

Kada su prešli hrvatsku granicu, na kojoj su ih ispratili bez rijeci i malo u cudu, odmah su zapjevali hrvatsku himnu. Vjerojatno ce pamtiti i docek u Rovinju gdje su ih pljeskom i uzvicima pozdravili rodbina i prijatelji Etiennea Rimanica.

Etienneov stric Thanasi Duketis organizirao je svecani docek, a mama Dolores Duketis bila je najuzbudenija.

Valentino je porijeklom iz Splita i prvi je put u Rovinju, a i Gökhanu ce ovo biti odlicna prilika da upozna prijateljev rodni kraj.

Vracaju se avionom jer ih cekaju studentske obaveze, a bit ce vremena i za pregledavanje fotografija s puta - imaju ih više od tisucu. Na pitanje bi li to ponovili, kažu da im treba samo dva dana da se odmore, a onda ce odgovor biti - potvrdan.


Podijeli: Facebook Twiter