Od filmske abecede do Chea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu programa u kinu Valli za listopad predvideno je tridesetak filmova u cetiri dnevne projekcije, a vikendom i pet, te niz popratnih dogadanja i sadržaja koji su predstavljeni na konferenciji za novinare Pula Film Festivala.

Voditeljica programa Tanja Milicic posebno izdvaja one sadržaje koji imaju za cilj odgoj kinopublike i njihovu edukaciju. U to se posebno uklapa tzv. Abeceda filma, s temom "Filmska izražajna sredstva", koju ce voditi Marko Rojnic, a predvideno je 12 predavanja dva puta mjesecno.

Na takvim osnovama je i sastavljen listopadski program koji pocinje u cetvrtak hit-filmovima za djecu (komedija "O mackama i psima: Osveta Kitty Galore" Brada Peytona s Christinom Applegate), ali se nadopunjuje filmovima raznolikog sadržaja i žanra, poput nezavisnog americkog filma "Cesta" Johna Hillcoata s Viggom Mortensenom, u kojemu drugu glavnu ulogu ima djecak. "Resident Evil: Drugi svijet" Paula W. S. Andersona je apokalipticna prica s Milom Jovovich, a "Carobnjakov ucenik" Jona Turteltauba fantasticna avantura s Nicolasom Cageom i Monicom Bellucci.

U ozbiljniji dio programa spada ciklus crnogorskog filma koji se u Puli prikazuje u sklopu Dana crnogorske kulture u Hrvatskoj, u cetvrtak u 17.30 sati na programu je "Pješcanik" Tolnaija Szabolcsa po motivima Danila Kiša, a igraju Slobodan Custic, Jasna Žalica, Kati Lazar i drugi.

U petak, 1. listopada, u 21 sat pocinje 12. Manhattan festival kratkog filma, u kojemu je Pula prva sudjelovala iz Hrvatske, a filmovi se istovremeno prikazuju na stotinjak mjesta na svim kontinentima. Publika gleda i ocjenjuje deset filmova razlicitih autora i kinematografija, a ove je godine medu njima i kratki igrani film Dalibora Matanica "Tulum". Rezultati glasovanja bit ce poznati u nedjelju, 3. listopada, kada ce biti proglašeni i pobjednici u New Yorku.

Inace, do kraja mjeseca izmjenjivat ce se program filmskih hitova od vec spomenutih preko "Placenika" Sylvestera Stallonea uz kojega igraju i Mickey Rourke, Jason Statham, Arnold Schwarzenegger i Bruce Willis, "Zamjene" s Jennifer Aniston; "Jedi, moli, voli" s Julijom Roberts i Javierom Bardemom; "John Lennon: Decko koji ne obecava" o životu pokojnog beatlesovca i rock legende, do prvog dijela biografske impresije "Che" Stevena Soderbergha s Beniciom Del Torom.

Na programu su i filmovi koje su Puljani mogli vidjeti na ovogodišnjoj 57. Puli. (M. CURIC)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter