Od fazana do jegulje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U praktikumu Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu na Stoji zapoceo je projekt prekogranicne mobilnosti ucenika u sklopu kojega su mladi kuhari i kuharice triju zemalja, pod paskom svojih mentora, zajednicki kuhali, razmjenjivali recepte i iskustva.

U aktivnosti koja se održava u sklopu projekta KEY Q, ciji je vodeci partner Agencija za ruralni razvoj Istre iz Pazina, sudjelovalo je po pet najboljih ucenika i ucenica škola iz Pule, Poreca i Rovinja, škole iz Mostara te škola iz Trsta i Cividete.

Pripremali su tipicna jela svojih krajeva. Tako su istarski ucenici pripremali srnetinu na podlošku od jecma sa šparugama i sušenim pomidorima, punjena prsa fazana s tartufima i palentom na mišanci dok su za desert poslužili fritule sa žavajonom, pojasnio nam je strucni nastavnik Igor Ciceran. Njegov kolega iz Mostara, Miroslav Kujundžic, sa svojim je ucenicima pripremao koktel od jegulja, sarmice od vinove loze, za glavno jelo punjenu janjecu plecku, dok su za deset poslužili mednu rosu. Talijani su pak radili autohtonu vrstu pašte s palentom pod nazivom "tagliolini" sa zelenom šalšom od šparuga, zalogajcice sa samoniklom biljkom zvanom "sclupit" i sirom od magareceg mlijeka te desert pod nazivom "cofanetto delle feste" koji u biti predstavlja kolac od biskvitnog i lisnatog tijesta punjen marmeladom i suhim vocem, pojasnio nam je kuhar Amorino Michelutti.

Slicne radionice provest ce se danas i u turisticko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanica u Porecu, a sva ce se pripremljena jela slikati te uvrstiti u kuharicu koja je predvidena projektom.

Projektom se predvida i izgradnja Edukacijske kuhinje u sklopu Centra za regionalno-ruralni razvoj, i to na Gortanovom Brijegu kraj Pazina. Inace, vrijednost projekta je 677 tisuca od cega je za AZRI predvideno 310 tisuca eura. Projekt traje 27 mjeseci, sve do svibnja 2013. godine. (B. PETROVIC, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter