Od dužnika s liste srama naplaćena milijarda kuna

Ilustracija (S. JEŽINA)
Ilustracija (S. JEŽINA)

Prije točno tri godine hrvatska je politička i medijska scena bila užarena raspravom o javnoj objavi imena tvrtki i građana koji državi duguju poreze i doprinose.

Lista srama, kako su je mediji nazvali, nije posebice posramila nikoga tko se na njoj našao i danas nikome nije posebno zanimljva, iako Porezna uprava uporno svaki tjedan objavljuje podatke o dužnicima koji su platili svoj dug i više se na njoj ne nalaze.
Zbrajanje tih tjednih ili kvartalnih statističkih podataka Ministarstva financija pokazuje da su dužnici s liste u državni proračun u 34 mjeseca uplatili milijardu kuna, plaćajući u potpunosti svoj dug ili su ga smanjili do onog iznosa koji ih briše s liste, što je za pravne osobe 300 tisuća kuna, za fizičke osobe koje obavljaju djelatnost sto tisuća kuna i za građane 15 tisuća kuna. Taj iznos od milijardu kuna uplatilo je gotovo 15 tisuća dužnika i to je tek 3,5 posto ukupnog iznosa duga s prve liste srama, objavljene u srpnju 2012. godine.

Iako je riječ o malom postotku početnog duga, država je u manje od tri godine taj način prikupila iznos koji neće dosegnuti za tri godine naplaćujući porez na prihod od kamate na štednju u iznosu od 12 posto. Procjena je da će godišnje od tog poreza državni proračun skupiti oko 300 milijuna kuna. (Jagoda MARIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter