Od duga do "bubnja" i do deset godina!

Zbog neplaćenih računa može se ostati na cesti (N. LAZAREVIĆ)
Zbog neplaćenih računa može se ostati na cesti (N. LAZAREVIĆ)

Novim Ovršnim zakonom koji je stupio na snagu 15. listopada omogućava se izravna naplata novčanih tražbina putem Financijske agencije na temelju pravomoćnih sudskih i ovršnih odluka, odnosno presuda, rješenja ili odluke suda. Izravno će se putem Fine moći naplatiti i radnici kojima poslodavci ne isplaćuju plaće, i to na temelju potvrde poslodavca o neisplati dospjele plaće, naknade za plaće ili otpremnine.

Novčana potraživanja i neisplaćene plaće moći će se naplatiti bez posebnog sudskog ovršnog postupka. To predviđa novi Ovršni zakon koji je Sabor prihvatio na sjednici krajem rujna. Što ovršni zakon donosi u praksi upitali smo jučer u dva pulska gradska poduzeća - u onom za upravljanje zgradama Castrum i Plinari.

Drago Glumac, direktor Castruma, veli da se opomene za pričuvu šalju nakon tri i više neplaćenih rata. Ukoliko predstavnik stanara zamoli da se zbog specifičnih situacija pričeka s naplatom, to se i učini. Ukoliko se dug ne podmiri, pokreće se prijedlog za ovršni postupak.

Novi ovršni zakon, kako pojašnjava direktor ove tvrtke, ponešto im je i zakomplicirao proceduru pokretanja prijedloga za ovrhu jer ona sada mora sadržavati i OIB, a on nije sastavni dio podataka koje zgrada predaje upravitelju. Većina ljudi na opomenu reagira i svoje dugove podmiruje, no ako ne dođe do toga, ovršna je procedura, kako pojašnjava, vrlo dugotrajna i mučna.

- Od trenutka od kada napravimo prijedlog za ovrhu i uspostavi se da se dug ne može naplatiti do trenutka kada stan zaista i "ode na bubanj" da bi se dug podmirio prođe barem deset godina. Prijedlog ovrhe najprije ide bilježniku, onda on dva puta dostavlja ovrhu dužniku. Ukoliko je ne preuzme, pokreće se procedura u MUP-u da bi se ustanovila dužnikova adresa. Ovrha se tada ponovo vraća bilježniku koji ju još dva puta mora probati uručiti. Ako i tada ne uspije, stavlja se na oglasnu ploču. Zatim se na općinskom sudu pokreće proces koji traje nekoliko godina i na koji se tuženik može žaliti. Do pravomoćnog rješenja prođe oko šest, sedam godina. Tek kada dobijemo pravomoćnu presudu i od Fine podatke da tuženik nema kako podmiriti dug, možemo ići u prodaju stana. I tu je procedura dugotrajna, pojašnjava Glumac.

Od pravnice iz pulske Plinare Jasne Kučević doznajemo da ta tvrtka opomene šalje nakon konačnog obračuna, i to ukoliko nisu plaćene dvije i više rata. Tada poduzeće ima pravnu mogućnost onome tko duguje za plin prekinuti opskrbu. No, to je u praksi najčešće vrlo teško provodljivo. Posebice ukoliko dužnik živi u zgradi i njegovim bi se isključenjem iz opskrbe isključili i drugi koji su na istoj vertikali, a koji svoje račune uredno podmiruju, veli nam pravnica Plinare. (Borka PETROVIĆ)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter