Od drevnih vremena radite vina koja su proslavila Istru

S lanjskog uprizorenja 'Buzeta po starinski' (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)
S lanjskog uprizorenja 'Buzeta po starinski' (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)

Uoči početka 24. međunarodne izložbe vina i vinske opreme Vinistra, koja se u petak otvara u porečkoj dvorani Žatika, u srijedu su u hotelu Laguna Parentium svečano dodijeljena odličja najboljim vinima ocjenjivanim u sklopu međunarodnog natjecanja Svijet malvazija, najboljim vinima ostalih sorti ocjenjivanih za ovu Vinistru, najbolje ocijenjenim jakim alkoholnim pićima i maslinovim uljima, a istom su prigodom dodijeljene i ovogodišnje IQ oznake za svježu i zrelu malvaziju.

Potencijal

Predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti naglasio je kako su ova priznanja rezultat izvrsne berbe iza nas, koja je u rekordnom broju medalja pokazala svoje vrhunske rezultate za svježa vina, ali se također vrhunski rezultati očekuju i iz vina iz posljednje berbe koja će svoj pravi potencijal pokazati nakon duljeg odležavanja.

Vrlo nadahnutim govorom vinarima i uzvanicima obratio se posebni gost ovogodišnje Vinistre, britanski vinski stručnjak Oz Clarke. Prije tri dana nakon završenog napornog ocjenjivanja mnogih vina iz cijelog svijeta na natjecanju International wine challenge u Londonu, Clarke je za osvježenje svome društvu ponudio upravo istarsku malvaziju.

"Najvažnija uloga vina je da čovjeku ponudi zadovoljstvo i osvježenje i da mu oživi duh, a ta istarska malvazija iz berbe 2016. bila je nešto najsvježije što sam pio cijeli taj tjedan. Njezin miris, njena voćnost i uravnoteženost odišu neodoljivom lakoćom, njome dijelimo radost, ta malvazija nam govori: molim te, pij me!, a je li svijet prije deset godina znao za malvaziju i je li znao gdje je uopće Istra? Mislim da nije, ali danas znamo da je Istra mnogo više od osvježavajuće malvazije, znamo da su i druga vaša vina odlična. Globalizacija donosi izjednačavanje, i moglo se dogoditi da malvazija u Istri ima isti okus kao neko drugo vino u Italiji, Čileu ili Kaliforniji, ali na sreću, duh vremena se mijenja. Danas se traži da proizvod bude autentičan, potrošači vode računa odakle proizvod dolazi, traže dokaz o podrijetlu vina koje piju, traže zanimljivu priču a ne marketinške gluposti. Istra ima ogroman potencijal za takve priče i imate svoje domaće sorte među kojima su najbolje bijela malvazija i crveni teran, od drevnih vremena radite ta vina koja su proslavila Istru, čak ih i dijelite sa svojim susjedima. I mogu vam reći – malvazija prednjači među europskim svježim, ali i odležanim bijelim vinima", rekao je uz ostalo Oz Clarke, koji će gost Vinistre biti do petka.

Brojne medalje

Na svečanosti u Parentiumu je zatim podijeljeno dvjestotinjak srebrnih i zlatnih medalja za nabolje malvazije, ostala vina, rakije i maslinova ulja, a uručena su i šampionska odličja za najbolja vina od istarskih autohtonih sorti. Šampionske titule ove su godine osvojili i priznanja iz ruku Oza Clarkea osobno primili za mladu malvaziju Nino Privitelio iz sela Flengi, za zrelu malvaziju porečka Agrolaguna odnosno Vina Istria, za mladi teran Damir Dobravac iz Rovinja, za zreli teran Franco Dešković iz Kostanjice, te za zreli refošk Boris Bordon iz mjesta Dekani u slovenskoj Istri. Atmosferu svečane dodjele Vinistrinih odličja dodatno je svojim nastupom uljepšala vokalna skupina Rougemarines iz Pazina. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter