Od drame Dore Delbianco do Mihovilovićeve obiteljske kronike

U najvećem istarskom gradu krajem siječnja 5.363 nezaposlena (Neven LAZAREVIĆ)
U najvećem istarskom gradu krajem siječnja 5.363 nezaposlena (Neven LAZAREVIĆ)

U "Intimama", osnovnom programu ovogodišnjeg desetodnevnog pulskog Sajma knjige u Istri koji počinje sutra u 12 sati u Domu hrvatskih branitelja, a posebno u programima "Puna je Pula" i "Istra ispod kore", predstavit će se brojni istarski autori i njihova djela.

Prvog dana Sajma, sutra u 17 sati u Crvenom salonu, novu dramu "Kad je stao svijet" predstavit će pulska dramska autorica i dramaturginja sa zagrebačkom adresom Dora Delbianco. Autorica desetak drama, dramaturginja koja je surađivala i s Damirom Zlatarom Freyjem, te na televizijskim emisijama HRT-a i RTL-a i u a Dramskom programu Hrvatskog radija (od 2012. stalna dramaturginja Satiričkog kazališta Kerempuh), dobila je za dramu "Kad je stao svijet" drugu nagradu "Marin Držić" za 2016. godinu.

Priča je to o neobičnom slučaju kada je smrt jednog čovjeka poremetila cjelokupnu ravnotežu svijeta. Ono za što se vjerovalo da je intimna obiteljska drama poprimilo je razmjere svjetske krize, a sve je zajedno pokušala sanirati domaća hrvatska vlada.

Melankolična komedija "Kad je stao svijet" podjednako posuđuje od čeških humorista i harmsovskog apsurda, situacijske komike i satiričnih alata, da bi se ispisala do zavojite cjeline premrežene bizarnim situacijama. Zamah ove drame ambiciozan je, ali usprkos tome što se pred nama pojavljuju predsjednici i ministri, veleposlanici i zastupnici, inspektori i novinari, pa i sâm papa, osjećamo da smo u tekstu koji nas na sebe nagovara neuhvatljivom toplinom i razoružavajućim šarmom.

U subotu u 20 sati u Kinu Valli prikazat će se 70-minutni dokumentarni film "Mapa puna snova" o eminentnom pulskom grafičkom dizajneru i likovnom umjetniku Predragu Spasojeviću (1959. - 2010.), u režiji pulskog redatelja Danila Lole Ilića (glazbu u filmu potpisuje Elis Lovrić), a nakon projekcije u 21.30 u Galeriji C8 otvorit će se izložba Spasojevićevih crteža i grafika "Intime građanina P.S."

Trećeg dana sajma, u nedjelju u 17 sati u Crvenom salonu obiteljsku kroniku "Mi djeca Solferina" predstavit će Maroje Mihovilović, dugogodišnji novinar, publicist, urednik i prevoditelj, sin poznatog Ive Mihovilovića, rođenog Premanturca, poznatog novinara, pjesnika i političkog komentatora. Sin Maroje je pisao o vanjskoj politici i javljao se s terena za mnoge tiskovine, a proslavio se kasnih 70-ih, izvještavajući o opresivnom režimu i genocidnoj politici kambodžanskih Crvenih Kmera. Jedan je od pokretača tjednika Globus i Nacional, dugogodišnji suradnik uredništva BBC-ja na hrvatskom jeziku i urednik Starta. Od 2012. godine je glavni urednik izdavačke kuće Profil.

U ovom djelu Maroje Mihovilović piše o ljubavima, zatvorima, idealima, rastancima, neisporučenim pismima, stradanjima, čežnjama, sudbinama, postojanosti, herojstvu članova jedne obitelji zagrebačkih korijena na vjetrometini povijesnih oluja, kroz dva stoljeća na četiri kontinenta.

Istog dana, u nedjelju u 20 sati u Crvenom salonu nagrađivani beogradski pisac Dragan Velikić (odrastao u Puli, čestoj autorovoj inspiraciji) predstavit će svoj novi, hvaljeni roman "Severni zid". On je dvostruki dobitnik ugledne NIN-ove nagrade i jedan od najprevođenijih srpskih i hrvatskih autora na njemačkom govornom području.

Glavni junak "Severnog zida" je veliki pisac James Joyce, i to ne samo s gledišta fabulativne konstrukcije romana (mada se veliki dio radnje odnosi baš na Joyceov pulski, a djelomično i tršćanski život), nego i sa stanovišta finog, estetiziranog povezivanja sudbina ostalih relevantnih likova. Tako je Marta, nerealizirana ljubav velikog pisca, baka bečke kazališne umjetnice Rite (koja u jednom trenutku radi predstavu Joyceovih "Izgnanika"), dok Rita postaje prijateljica Olge, Beograđanke, emigrantkinje iz raspadajuće Jugoslavije, anglistkinje koja je magistrirala na "Uliksu", i čiji je ujak, nekoliko godina nakon Joyceove smrti, bio Martin plaćeni ljubavnik.

U ponedjeljak, 4. prosinca, (17 sati, Crveni salon) istarski književnik, pjesnik, novinar i satiričar Drago Orlić promovirat će novu zbirku pjesama "More tone ili starinske pjesme". Objavio ju je istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, čiji je predsjednik Boris Domagoj Biletić urednik ove knjige.

- Orlić je zahvalan suradnik, puno piše, osobito u novije vrijeme. Ne gnjavi više od potrebnog, dakle ne češće od jednom do dvaput godišnje, šarmantno i uvijeno provjeravajući kad će libar, veli urednik Biletić.

U utorak, 5. prosinca, u 17 sati u Crvenom salonu pulski Tuzlak, filozof, sociolog, prevoditelj i esejist Milan Soklić predstavit će svoj roman "Izlet na Kras". On od 1992. u Njemačkoj predaje južnoslavenske jezike i kulturu, a prevodio je Thomasa Manna, Josepha Rotha, Petera Sloterdijka i Karla Markusa Gaussa. Živi u Puli gdje se bavi esejistikom i prevodi s njemačkog.

U romanu "Izlet na Kras", krajem 19. stoljeća, za cara Franje Josipa, mladi biolog, netom svršeni doktor Hans Driesch na svome putu u Napulj zastaje u Trstu, gdje će proboraviti sedam nezaboravnih dana i noći. Ljubavnici, prevaranti i osiromašeni građani, svi oni nalaze se u Trstu da bi kao vrhunac svoga boravka odlučili posjetiti okolicu Trsta, vidjeti kako izgleda kraški kraj i uživati u prirodi. Ono što je trebao biti bezazlen izlet pretvorilo se u neizvjesnu avanturu. Roman je autorova pohvala vitalizmu, životu, humoru, erotici, svemu što život čini sretnim čak i u naizgled bezizlaznim situacijama u kakvima su se junaci našli izgubljeni na tršćanskom Krasu.

U srijedu, 6.prosinca, u 17 sati u Crvenom salonu književnik, pjesnik, urednik, lektor, znanstvenik Milorad Stojević predstavit će djelo "Histria Mobilissima", u čijem uvodu autor piše da ova knjiga 'govori' o sedmorici eminentnih hrvatskih književnika (Katalinić Jeretov, Car Emin, Balota, Gervais, Črnja, Rakovac i Biletić).

U četvrtak, 7. prosinca, u 11 sati u Crvenom salonu pulski ilustrator i animator Vibor i njegov brat, grafički i web dizajner Vjeran Juhas nastupit će u okviru programa Hop lektira.

Istoga dana u 17 sati u Crvenom salonu, priređivač Dino Milinović predstavit će knjigu "Moji razgovori s medijima. Vesna Girardi Jurkić". Izbor je to intervjua ove uvažene znanstvenice, arheologinje, kulturne djelatnice i političarke koji ukazuju na njene stavove u svim životnim i radnim fazama njezinog znanstvenog, kulturnog i političkog djelovanja.

Predzadnjeg sajamskog dana, u subotu 9. prosinca u 12 sati u Crvenom salonu, književnica Tatjana Gromača bit će jedna od sudionika tribine Trećeg programa Hrvatskog radija pod nazivom "Javnost intime na društvenim mrežama".

Nastup istarskih autora zaključuju u subotu navečer u 20 sati u Crvenom salonu pulski fotograf Igor Zirojević, povjesničarka umjetnosti Paola Orlić i književnik Milan Rakovac, koji će promovirati monografiju "Grad interval II: Čuvari", koja se bavi i na specifičan autorski način interpretira neke od najznačajnijih arhitektonskih ostvarenja u gradu Puli za vrijeme Italije. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter