Od danas vožnja proširenom obilaznicom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Prije svega, želim zahvaliti svojim sugrađanima na strpljenju i velikom razumijevanju za vrijeme odvijanja radova na obilaznici. Ovo je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih razvojnih projekata Grada Pule i njegovom realizacijom osiguravamo znatno veću sigurnost i protočnost u prometu, posebno u vrijeme turističke sezone kada se znatno povećava broj vozila na pulskim prometnicama. Posebno mi je drago što su se radovi okončali prije predstojećih blagdana i većih prometnih gužvi", kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić prilikom obilaska proširenog dijela obilaznice, koja se danas, oko 8.30 sati, u cijelosti otvara za promet.

Nastavak širenja do Premanturske

- Zahvaljujem se i vrijednim radnicima izvođača radova tvrtke Cesta d.o.o. koji su ljeti radili u gotovo nemogućim vremenskim uvjetima. Obilaznica je jedna od glavnih gradskih prometnica zbog čega je i odluka o njezinom proširenju opravdana, posebice zbog činjenice da se Pula konstantno širi i razvija. Iz tog razloga, bit će nužno nastaviti sa širenjem, i to do raskrižja s Premanturskom cestom, a potom i do spoja s čvorištem za Verudelu, istaknuo je gradonačelnik.

Budući da predstoji izvršenje još manjih popratnih radnji u zoni gradilišta koje su izvan prometnice, kao što je hortikulturno uređenje, vozači se upozoravaju na dodatni oprez u vožnji i poštovanje prometne signalizacije.

U sklopu proširenja drugog dijela obilaznice, od nekadašnjeg skretanja za Valmade do križanja s Medulinskom cestom/Mutilskom ulicom, izgrađene su dvije prometne trake u dužini od 1,2 kilometara, na raskrižjima sa Šišanskom i Medulinskom cestom izgrađeni rotori te su djelomično rekonstruirane prometnice koje se priključuju na ta raskrižja, čime ukupna duljina zahvata iznosi oko 2,2 kilometara.

Usto su izgrađene pješačke, odnosno biciklističke staze, izvedeni su pripadajući zeleni pojasevi, izgrađena oborinska odvodnja, navodnjavanje, javna rasvjeta te rekonstruiran postojeći kolnik. Vrijednost investicije, kako je navedeno na sjednici Gradskog vijeća, iznosi 26,5 milijuna kuna (s PDV-om) u što su uključene usluge nadzora i vođenja projekta te kontrolna ispitivanja te ostale usluge. Izvođač radova bila je tvrtka Cesta d.o.o. iz Pule.

Kako je i gradonačelnik naveo, Grad Pula već sljedeće godine nastavlja s projektiranjem proširenja obilaznice do raskrižja s Premanturskom cestom, uređenje rotora i pristupnih prometnica.

Slijedi rotor na vrhu Radićeve

- Razvoj cestogradnje od presudnog je značaja da se osigura kvalitetnije, protočnije i sigurnije prometovanje te daljnji razvoj gradskih zona. U razvoj i održavanje prometne infrastrukture iz dijela programa gradnje i održavanja u proračunu za sljedeću godinu planira se uložiti više od 40 milijuna kuna. Posebno se ističe izgradnja rotora na raskrižju ulica Stoja i Veruda s pripadajućim privozima te novi krak (prometnica) prema trgovačkom centru Max Stoja. Među najznačajnijim investicijama u prometnu infrastrukturu ističe se i izgradnja kružnog toka na raskrižju Radićeve i Rizzijeve ulice, što će značajno utjecati na sigurnost i protočnost prometovanja u tom dijelu grada, čemu će dodatno doprinijeti i rekonstrukcija prometnice Rizzijeva - Voltićeva s izgradnjom kružnog toka, naglašeno je iz gradske uprave. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter