Od danas se nastavlja izgradnja kanalizacije u Medulinu

Trenutno se sekundarna mreža gradi u manje prometnim ulicama (D. MEMEDOVIĆ)
Trenutno se sekundarna mreža gradi u manje prometnim ulicama (D. MEMEDOVIĆ)

Jučer je u središtu Medulina opet upaljena teška građevinska mehanizacija - počela je, točnije nastavljena je, izgradnja fekalne kanalizacije u naselju. Radnici pulske tvrtke TGT Adriatik jučer su asfalt počeli raskopavati u ulici Brajdine, manje prometnom dijelu iza ureda Turističke zajednice, a već danas bi trebalo krenuti s radovima i u ulici Centar.

Zahvati vrijedni 4,8 milijuna kuna

Obujam radova na novoj sekundarnoj mreži širit će se već 15. rujna kada počinje gradnja sustava u dijelovima ulica Livadice, Brajdine i Burle u Medulinu te u dijelovima ulica Selo i Krše u Premanturi.

Zahvati, koji se odvijaju prema ugovoru komunalnog poduzeća Albanež i Hrvatskih voda, vrijednog 4,8 milijuna kuna, moraju biti gotovi do konca studenog, pa je načelnik općine Medulin Goran Buić dao dozvolu da radovi počnu i 15 dana prije završetka zabrane izvođenja građevinskih radova u sezoni. Promet će u dijelovima naselja gdje se radovi odvijaju biti reguliranim privremenom prometnog signalizacijom.

- Dinamika radova nam je zbog roka završetka radova 30. studenog vrlo bitna, pa smo radove pokrenuli na lokacijama na kojima će trenutno manje smetati turistima i mještanima. Taj ugovor s Hrvatskim vodama za izgradnju fekalne mreže odnosi se na naselja Medulin i Premantura, a s radovima smo počeli već 15. travnja. Sekundarna mreža podrazumijeva kolektor, a kasnije će doći na red priključci za kuće, rekao je direktor Albaneža Edo Krajcar.

Medulin konačno dobiva kanalizaciju

Od ukupne cijene 90 posto pokrivaju Hrvatske vode, a deset posto Albanež, odnosno Općina Medulin. U Medulinu je potrebno izgraditi 1.730 metara glavnih cijevi i 335 metara tlačnog voda, kao i crpnu stanicu Burle. U Premanturi će se u ovom ciklusu polagati 780 metara cijevi.

Tako radovi na kanalizaciji na medulinskom području, najvećim dijelom zahvaljujući Projektu Jadran, kroz koji su riješena cijela naselja i izgrađen ispust na Marleri, relativno brzo napreduju, s obzirom da je do prije koju godinu medulinska općina muku mučila s odvodnjom.

- Konačno možemo reći da je Medulin dobio kanalizaciju. Sada je oko 55 posto naselja Medulin spojeno na kanalizaciju, ali predstoji još dosta radova na sekundarnoj mreži, posebno Burle i kuće prema zapadu, kaže Krajcar. Objašnjava da se sustav u nekim dijelovima Medulina sporo gradi zbog neriješenih vlasničkih odnosa, a od slijedeće godine, ako se do tada ne razmrsi čvor vlasništva nad trasom kanalizacije, ići će i teže. Naime, u 2016. financiranje odvodnje odvijat će se isključivo preko europskih fondova, a EU od komunalaca traži da prijavljuju projekte samo s urednim imovinskopravnim odnosima.

U Medulinskom zaljevu nema fekalija

- Lani smo autokampove i hotele u Medulinu spojili na javni sustav odvodnje i u pogon pustili podmorski i kopneni ispust na Marleri, a do kraja ove godine uređaj za pročišćavanje na Marleri mora biti gotov. S Projektom Jadran, s kojim smo počeli 2012. godine, vrijedan je oko 58 milijuna kuna, kaže Krajcar. S prvim čovjekom Albaneža obišli smo i gradilište uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Marlera (34.500 ES). Riječ je o mehaničkom pročistaču čiji ispust završava daleko u moru, a Albanež ima obvezu da do 2023. godine uređaj nadogradi u viši stupanj. U budućnosti će se na taj uređaj spojiti i susjedna općina, točnije naselja Ližnjan i Šišan.

- Kroz Projekt Jadran izgradili smo odvodnju cijelog Vinkurana, sada su u probni rad pušteni pročistač Premantura i završen je kilometarski pomorski ispust u more. Kompletno je rekonstruirana crpna stanice Stupice, i na taj smo način riješili problem zagađenja. Fekalije odlaze duboko i daleko u more, ne više u Medulinski zaljev, zaključuje Krajcar.

Cesta do Marlere gotova u listopadu

Do uređaja za pročišćavanje na Marleri, na kojem radnici tvrtke Cetina iz Sinja još uvijek intenzivni rade na pročistaču i upravnoj zgradi, vodi dva kilometra duga bijela cesta, nekada poljski put. U trup su joj položeni telefon, struja i voda za pročistač. Trenutno teško prohodna cesta bit će asfaltirana, prema Krajcarovim riječima, nakon što je prestanu koristiti teška vozila gradilišta - po svemu sudeći u listopadu. Cijeli kompleks mora biti gotov do konca ove godine, do kada i završava veliki Projekt Jadran za unaprjeđenje odvodnje u priobalju.

Raspored radova u Medulinu i Premanturi

Radovi na fekalnoj kanalizaciji prvih dana rujna odvijat će se u ulici Brajdine (od kućnog broja 27 do 32 te od broja 68 do 72), i u ulici Centar (od broja 4 do 46). Od 15. rujna radit će se u ulici Livadice (od broja 9 do 24), ulice Brajdine (od 57 do 59) i ulice Burle (ispred kućnog broja 121 i 140), te u prematurskim ulicama Selo i Krše. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter