Od danas ponovno iz Istre u Europu - vlakom

Istra ponovo vlakom povezana s Europom
Istra ponovo vlakom povezana s Europom

Hrvatske željeznice - Putnički prijevoz, od danas primjenjuju novi vozni red kojim su, u suradnji sa Slovenskim željeznicama, uvele novu svakodnevnu liniju na relaciji Ljubljana - Pula i obratno, s presjedanjem putnika u Divači i Buzetu. Vlak će od danas voziti svakodnevno, uključujući i blagdane.

Točno prema novom voznom redu, prvi vlak je iz Ljubljane krenuo u 13.12 sati. U Divači su putnici presjeli na pogranični vlak do Buzeta, koji je na Željezničku stanicu Buzet, ujedno međunarodni željeznički granični prijelaz, stigao u 15.50 sati. Na buzetskom kolodvoru još su jednom presjeli, ovog puta na hrvatski vlak s dolaskom u Pulu u 17.52 sati, dakle četiri sata i četrdeset minuta nakon polaska.

U vlaku koji je iz pravca Ljubljane stigao u Buzet našao se i Valter Miklavčič, predsjednik Društva za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju i druženje na području Eko-parka Kras sa sjedištem u Rakitovcu, udruge koja je godinama lobirala za revitalizaciju željezničkog prometa između Pule i Ljubljane u cilju povećanja turističke ponude, ali i povezivanja Istre u željezničku mrežu Europske unije.

Uvođenjem vlakova na relaciji Ljubljana - Pula, Istra je ponovo vlakom povezana s Europom, no željeznička veza s čak dva presjedanja za putnike nije najkomotnija, iako se u HŽ- Putničkom prijevozu pravdaju da je svakodnevna veza između dva grada uspostavljena s presjedanjem radi tehnoloških i organizacijskih ograničenja u željezničkom prometu. (piše i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter