Od danas nova regulacija prometa u Buzetu

Žila kucavica starog grada - Šetalište Vladimira Gortana (Milivoj MIJOŠEK)
Žila kucavica starog grada - Šetalište Vladimira Gortana (Milivoj MIJOŠEK)

Počela je rekonstrukcija i izgradnja dijela vodovodne mreže i javne odvodnje u starogradskoj jezgri Buzeta, na dionici Vela vrata - Titov trg, uključujući manju ulicu iza Palače Verzi. Investicija obuhvaća rekonstrukciju i izgradnju vodovodne mreže te sustava javne odvodnje u ukupnoj dužini od oko 250 metara s popločavanjem ulica kamenim pločama. Popločat će se čitava dionica od Velih vrata sve do Titovog trga, od oko 1.500 četvornih metara površine, što znači da će Ulica Petra Flega te šetališta Vladimira Gortana i Milana Sirotića umjesto dosadašnjeg asfalta zamijeniti kameno popločenje.

Promet i parkiranje

Riječ je o šestoj fazi rekonstrukcije i izgradnje dijela vodovodne mreže i javne odvodnje koju u starogradskoj jezgri provodi gradska firma Park odvodnja.

- S obzirom je to žila kucavica starog grada gdje se nalaze ugostiteljski i turistički objekti kao i sjedište Turističke zajednice, financijski je to, izvedbeno i organizacijski značajna investicija koja, uključujući građevinski dio i nadzor, doseže iznos od 3,1 milijun kuna s PDV-om, ističe Ervina Kisiček, direktorica Park odvodnje.

Uz javnu odvodnju i vodovodnu mrežu ide rekonstrukcija elektromreže. U investiciju je tako uz Istarski vodovod uključen i buzetski pogon HEP-a, a podzemno će se postaviti i plastične cijevi kroz koje će se u budućnosti moći provući telekomunikacijski kablovi. Početak radova je 25. siječnja, a rok izvođenja devedeset kalendarskih dana. Očekuje se da će radovi završiti do tradicionalnog prvosvibanjskog piknika pod Baštionom. Izvođač radova čija je ponuda na natječaju odabrana kao najpovoljnija je Ekspert gradnja iz Buzeta. Stručni nadzor nad izgradnjom u starom gradu provodi Istra inženjering iz Poreča, a s obzirom da se radi o kulturnom dobru, radovi će se izvoditi uz stalni arheološki nadzor.

Sredinom siječnja, kaže Kisiček, ovlašteni sudski vještak odradio je snimke postojećeg stanja svih objekata i stanova u obuhvatu investicije radi osiguranja dokaza stanja nekretnina.

Tijekom radova, dakle puna tri mjeseca, od Velih vrata do Titovog trga u cijelosti je zatvoren promet. Umjesto kružno i jednosmjerno, promet će se regulirati semaforima dvosmjerno na dionici od Velih vrata do Pjacaleta. U ulicama kojima se odvija dvosmjerni promet zabranjeno je parkiranje - riječ je o Trgu Josipa Fabijančića i ulicama Joakima Rakovca i Matka Trinajstića. U ostalim ulicama parkiranje u starogradskoj jezgri dozvoljeno je samo stanarima s povlaštenom parkirnom karticom. Ostali se mogu parkirati na besplatnom parkiralištu kod mjesnog groblja.

Jednom u sto godina

- Održali smo sastanak s mještanima starog grada gdje smo objasnili način izvođenja radova i način prometovanja i parkiranja. Građani su i do sada u pravilu bili uviđavni i strpljivi te su razumjeli poteškoće koje se odnose na otežan prilaz kućama, parkiranje i prometnu komunikaciju u starogradskoj jezgri. Ovakvi zahvati koji se zadnje četiri godine izvode u starogradskoj jezgri, rade se jednom u nekoliko stotina godina i to je toliko značajna investicija da možemo biti sretni da smo suvremenici doba u kojemu se to izvodi, bez obzira na sve probleme i poteškoće, izjavila je Kisiček.

Rekonstrukcijom komunalne infrastrukture te uređenjem kamenog popločenja starogradskih ulica i trgova stvaraju se preduvjeti za revitalizaciju i razvoj starogradske jezgre. Povećava se time i vrijednost nekretnina kao i kvaliteta života. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter