Od danas nema isplate placa bez placenih doprinosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 1. svibnja na snagu stupa odredba iz izmjena Zakona o doprinosima prema kojoj ce poslodavci doprinos za zdravstveno osiguranje placati po sniženoj stopi, umjesto dosadašnjih 15 posto - 13 posto, kao i uredba koja poslodavcima onemogucuje isplatu placa bez placenih doprinosa.

Vlada je prošli tjedan donijela uredbu o nacinu provedbe placanja doprinosa prema placi, primicima uz placu, odnosno mjesecnoj osnovici za obracun doprinosa temeljem radnog odnosa, a ta je uredba objavljena u Narodnim novinama i stupa na snagu 1. svibnja.

Po podacima iznijetim na sjednici Vlade, u Hrvatskoj više od 21.000 poslodavaca ne uplacuje doprinose za ukupno 121.000 radnika, što iznosi oko 80 milijuna kuna mjesecno.

Uredbom je propisano postupanje Porezne uprave, Fine i banaka, koje ce pak u konacnici poslodavcima koji se nalaze na popisu dužnika, a ne predaju naloge za uplatu doprinosa ili se ti nalozi u cijelosti ne mogu provesti, zabraniti isplatu placa.

Prema uredbi, podatke o poslodavcima koji ne uplacuju doprinose Porezna ce uprava, putem Fine, dostaviti svim bankama, a na osnovi tih podataka banke su dužne sastaviti listu poslodavaca koji ne uplacuju doprinose.

Poslodavci koji se nadu na listi onih koji ne uplacuju doprinose dužni su u istu banku predati naloge za placanje za isplatu place i za uplatu doprinosa, a banke su dužne provjeriti jesu li osim naloga za isplatu place predani i nalozi za uplatu doprinosa.

Ako poslodavac koji ne uplacuje doprinose nije predao naloge za placanje za uplatu tih doprinosa ili se ne mogu u cijelosti provesti ili nalog ne sadrži sve propisane elemente, banka je dužna odbiti provesti naloge za placanje za isplatu place, propisano je uredbom.

U tim slucajevima Porezna uprava ce zabraniti raspolaganje sredstvima na žiro racunu ili drugim racunima poslodavca koji ne uplacuje doprinose.

Što se snižavanja zdravstvenog doprinosa tice, porezni strucnjaci kažu da ce se, uz istu bruto placu, poslodavcima od 1. svibnja smanjiti rashodi za place za 1,7 posto.

Smanjenje stope za zdravstveno osiguranje smanjit ce prihod proracuna po toj osnovi za oko 1,5 milijardi kuna u ovoj godini, a u iducim godinama za oko 2,3 milijarde kuna.

Ta sredstva ostaju gospodarstvu, to je izravna mjera povecanja troškovne konkurentnosti gospodarstva, isticali su iz Vlade prilikom predlaganja zakonskih izmjena.


Podijeli: Facebook Twiter