Od danas na prometnicama 40 tisuća prvašića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoči početka nove školske godine kada će na hrvatske prometnice izaći pola milijuna djece, a od čega 40 tisuća prvašića, u sklopu tradicionalne akcije MUP-a 
"Poštujte naše znakove", ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin pozvali su vozače da pripaze na nove sudionike u prometu.

Akcija se provodi od 1995. godine, 1994. bilo je poginulo u prometu pedeset i sedmero djece, a lani dvoje djece, dok je ove godine u prvih sedam mjeseci poginulo petero djece, uglavnom u automobilima svojih roditelja.

Sigurnost

Oko 1,3 milijuna ljudi godišnje gubi živote u prometu, a glavni razlozi su alkoholiziranost vozača, neprilagođena brzina, nekorištenje pojasa i distrakcija, odnosno skretanja pozornosti vozača, najviše vezano uz mobitele.

Ministar Božinović je naglasio da je Hrvatska je 2011. donijela Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa do 2020. godine. Osnovni je cilj do 2020. smanjiti broj poginulih na 50 posto. Ciljevi se ostvaruju. Prošle je godine poginulo 307 osoba u prometu u Hrvatskoj, što je najmanje u posljednjih 50 godina.

Božinović je najavio provedbu projekta modernizacije rada prometne policije, vrijednog 83 milijuna kuna, kojim će se kroz automatsku obradu podataka ubrzati policijski postupak na mjestu nesreće. Također, izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama puno lakše i jednostavnije moći će se oduzeti vozačka dozvola učestalim prekršiteljima prometnih pravila.

Ivana Milas Klarić kazala je da najbolje surađuju s policijom, a da je ovo jedna od rijetkih akcija koju već godinama vrlo sustavno i sveobuhvatno provodi država, ulazeći u sve škole, koja daje rezultate.

Pazite na djecu

- Svi znamo slogan, djeca policiju doživljavaju prijateljski, molim sustav da se ove akcije još pojačaju i da se osiguraju sredstva. Brojke pokazuju pozitivne rezultate. Djeca ipak najviše stradavaju u vozilima svojih roditelja, onda i kao pješaci i vozači bicikla, rekla 
je Milas Klarić.

Momir Karin je svima koji sudjeluju u prometu poručio je da paze na djecu, oni su naša 
budućnost, nešto najvrednije. Pohvalio je sve akcije, posebno akciju "Poštujmo naše znakove" i siguran je da će kao partneri s MUP-om provoditi ovu i sve druge akcije, na dobrobit naše djece. (Z. D.)Podijeli: Facebook Twiter