Od danas moguće slobodno formiranje cijena goriva

Ilustracija (K. TADIJIĆ)
Ilustracija (K. TADIJIĆ)

Danas je na snagu stupio novi Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata i time slobodno formiranje cijena derivata, no prvi dan primjene po svemu sudeći nije donio i promjene cijena.

"Na prvi dan stupanja na snagu nove regulative Ina nije mijenjala cijene naftnih derivata na svojim benzinskim postajama", odgovorili su danas iz najveće naftne kompanije u Hrvatskoj. Cijene nisu mijenjali ni Crodux derivati, iz kojih podsjećaju kako je zadnja korekcija obavljena početkom tjedna, 18. veljače, nakon čega nije bilo značajnih promjena na mediteranskom tržištu.

Novim je zakonom ukinut Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, odnosno omogućeno je slobodno formiranje cijena. U Ministarstvu gospodarstva ponavljaju da se novim zakonom i u Hrvatskoj, kao i u većini država članica EU-a, formiranje cijena derivata uređuje slobodno, na tržišnim principima.

To teoretski znači da će se cijene moći mijenjati i više puta dnevno, ovisno o procjenama samih kompanija.

No, podsjećaju i da zakon omogućuje Vladi da u cilju zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, uredbom propiše najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana. Ta će se odredba primjenjivati samo u slučajevima izvanrednog i velikog poremećaja opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata, ponavljaju iz resornog ministarstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter