Od danas "kazne u pola cijene" i beznačajni prekršaji

Kazna u pola cijene za plaćanje na mjestu događaja (M. SARDELIN)
Kazna u pola cijene za plaćanje na mjestu događaja (M. SARDELIN)

Od danas je na snazi novi Prekršajni zakon koji donosi niz novosti koji za cilj imaju brže rješavanje slučajeva nepoštivanja prometnih propisa. Najvažnija je mogućnost plaćanja kazne na mjestu događaja po dvostruko nižoj cijeni, no popust se odnosi isključivo na prekršaje do dvije tisuće kuna.

U policiji su najavili uvođenje POS aparata kako bi prekršitelji kaznu mogli platiti karticom, no zasad ne raspolažu s dovoljno aparata, stoga će vozači imati prilike podignuti gotovinu na obližnjem bankomatu ukoliko nemaju dovoljan iznos kod sebe u trenutku zaustavljanja od prometne policije.

Prekršiteljima na ruku ide i odredba o beznačajnom prekršaju. Ukoliko je stupanj ugrožavanja ili povrede zaštićenog dobra neznatan i ako nema potrebe za kažnjavanjem, tužitelji neće pokretati postupak prekršajnog gonjenja, a situaciju procjenjuje policajac na terenu. Takvi se prekršaji neće evidentirati sve dok se ne napravi informatička baza.

Prekršajne kazne postaju ovršne isprave i odsad će se prisilno naplaćivati prema ovršnim propisima, no ukoliko prekršitelj nema financijskih sredstava na računu ili nema stalna primanja, mijenjat će se za rad za opće dobro po principu 300 kuna za dva radna sata.

Također, uvodi se paušalno plaćanje prilikom prigovora i žalbenih postupaka, kako bi se demotivirali okrivljenici da podnose neutemeljene prigovore i žalbe koji su dosad često dovodili do zastare.

Zakon na ruku ide vozačima koji su počinili svoj prvi prekršaj, prema kojem mogu dobiti oprost, a odsad će tužitelj i okrivljenik moći pregovarati o uvjetima priznavanja krivnje, odnosno dogovoriti se o sankciji. U policijskim postajama bit će zaduženi službenici koji se bave odmjeravanjem kazne, no kaznu neće moći spustiti ispod propisanog minimuma za pojedino djelo. Postignuti sporazum potom se dostavlja sudu koji ga potvrđuje ili odbija. (K. TADIJIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter