Od citanja naglas do ekranizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maria Schrader bila je prva gošca novog programa Sajma, naslovljenog "Americka noc". Uz nadahnutog i dobro pripremljenog voditelja Andreu Matoševica, prvi put u takvoj ulozi, kroz neformalan je razgovor ova poznata njemacka glumica i redateljica govorila o svome stvaralaštvu.

Maria Schrader je jedna od najpopularnijih njemackih glumica, koja je prije tri godine režirala "Liebesleben" (Ljubavni život), prema istoimenome romanu Zeruye Shalev, na cemu je sagradila i redateljsku karijeru.

- Posebno sam vezana za ovaj film, jer sam nakon što je objavljena knjiga prema kojoj je on snimljen, bila angažirana da prilikom promotivne turneje citam naglas dijelove te knjige. Premda mi je to iskustvo bilo vrlo zanimljivo i premda je Zeruya bila prva autorica ciju sam knjigu citala na promotivnoj turneji, nisam odmah bila sigurna hoce li se ekranizirati ovo djelo, do cega je došlo nešto kasnije. No, Zeruya mi je dala ideju i motivaciju da od knjige nastane film, da se napiše scenarij i zatim je poceo i proces ekranizacije, veli Schrader, koja je istaknula da je u nekim trenucima osjecala da je knjiga napisana za nju.

- Knjiga je vrlo zanimljiva, posebno razmišljanja glavne junakinje, one njezine strasti i mracne strane. Dakako, postoje razlike izmedu knjige i filma, i kada treba to uciniti, osjecate se kao u najvecem ducanu delikatesa jer treba odluciti što izabrati, odnosno naglasiti, što izbaciti, odnosno prilagoditi, tako da nije to uvijek lak posao.

Maria Schrader se osvrnula i na cinjenicu da je film snimljen u Izraelu, što nije bilo lako, naprotiv, bilo je vrlo komplicirano.

- Samo snimanje trajalo je 35 dana, no ja sam u toj zemlji boravila više od tri mjeseca. Imali smo osiguranje, a mogla sam vidjeti iz prve ruke kako izgledaju svi ti obicaji, tradicija i kultura, meduljudski odnosi i drugo. Rade Šerbedžija, koji tumaci glavnu mušku ulogu, je sudjelovao u svim segmentima snimanja. Kada boravite duže u jednoj zemlji, vidite sve aspekte života, pa možete onda puno bolje razumjeti tu tradiciju i kulturu, kazala je.

Naglasila je da je i film eksplicitan kao i knjiga, zbog cega se ne bi mogao prikazati u udarnom terminu na televiziji.

- U tome filmu nema prizivanja na prošlost, radi se o suvremenom životu, a mislim da sam angažirano pristupila toj tematici, smatra Schrader.

Zatim je govorila i o svojim iskustvima kazališne glumice, napominjuci da je nekada bila iskljucivo kazališna glumica te da je arogantno govorila o filmu i tv-u, ali zatim je došlo do promjene na tom planu. Kazala je i da nikada ne bi potpuno odbila Hollywood, vec da voli raditi razne stvari te istraživati.


Podijeli: Facebook Twiter