Od cistog hedonizma do istraživanja vlastitih mogucnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sto ljudi, sto cudi. I u svakom covjeku barem pet lica, pa i kada je rijec o izboru godišnjeg odmora. U jednom bih trenutku idilicne Maldive, šum mora, bungalov od slame i ekskluzivnu, ali necujnu i neprimjetnu uslugu. Dakako, uz sve to narucila bih si cetrnaest suncanih dana, poslijepodnevne egzoticne masaže i posebnog Njega, s ogrlicom od školjaka, kako izranja iz mora tirkizne boje. A onda opet, kada bolje razmislim, zasigurno bih na takvim otocima vec drugog dana umirala od dosade. Pijesak, pijesak i samo pijesak. Nema, kažu, ni komarca da ti dosaduje, a kamoli nocnog života. Zato mi na pamet pada Tajland. U toj je zemlji svega napretek - zabave, egzotike, akcije, sporta i kulture. No, baš zbog svega toga s takvog bih se godišnjeg vratila umornija nego što bih na njega pošla.

Mogucnosti je i kombinacija bezbroj. Kada biste, recimo, pitali muškarce u najboljim godinama (mi žene mislimo da je to oko trideset i neke, a oni vele iza pedesete) kako bi izgledao njihov idealni odmor, nesumnjivo bi pred velikim ženskim auditorijem k'o iz topa izvalili »švedski«. Luksuzni brodovi s obaveznih pet zvjezdica na kojima se druži i radi sve ono što gostoljubive Skandinavce, s naglaskom na dugonoge i plavokose Skandinavke, u odnosu na nas ostale cini otvorenima i srdacnima. I vecina žena, posebice one sretno i financijski uspješno razvedene, za idealan godišnji odmor izabrala bi krstarenje, no ne na seksi brodovima, nego onim mondenim i ekskluzivnim na kojima bi, osim u skupim restoranima i barovima, mogle uživati u blagodatima suvremene kozmetike, pedikure i estetske medicine. Tko zna, uz malo srece na takvim bi mjestima, sanjaju one, mogle upoznati muškarca svog života ili barem mjeseca.

Novitet: pušacke destinacije
Mladi, pak, koje život, krediti i partneri još nisu naceli, puni adrenalina sanjaju o pustolovinama u pustinjskim zabitima i prašumama Amazone gdje bi se mogli susresti s još preostalim domorocima. S takvih bi se avantura vracali, ako bi to uopce i ucinili prije nego ih novootkriveno pleme naulji i pojede, ukrašeni tetovažama i s pricama o skorašnjem smaku svijeta puneci nam pritom glave o tome što moderna tehnologija cini šumama, kitovima, leptirima... Oni, pak, koji su u djetinjstvu propustili procitati »Robinsona Crusoea«, a više su se fokusirali na filmove o »djeci cvijeca«, opredijelili bi se za godišnji odmor u urbanim, ali još uvijek uzbudljivim i otkacenim gradovima poput Londona ili Amsterdama, dok ce profesionalnim romanticarima Pariz i Rim uvijek biti gradovi za dušu.

Odnedavno su se pojavile i tzv. pušacke destinacije. Kažu mi neki da bi za idealan odmor izabrali austrijske gradove. Slažem se jer je Bec pred Božic i Novu godinu jedinstven po ugodaju, dok je recimo Salzburg, Mozartov grad, prelijep i uvijek jednako zanimljiv. No, odluka da se otputuje u starinsku i damsku Austriju mogla bi pasti i zato što se u njenim nadaleko poznatim kavanama i kaficima dopušta ulazak dimu cigareta. Za ljubitelje životinja, idealan je hotel u Kotonvudu u americkoj državi Aidaho. Osim, što dakako dopušta držanje kucnih ljubimaca on je i napravljen po uzoru na najvjernijeg covjekovog prijatelja. Glavne se prostorije ovog hotela nalaze u psecem trbuhu a spavace sobe u glavi. »Pasji život« od drva su istesali Denis Salivan i Frances Konklin.

Švicarski umjetnici Sabina Lang i Danijel Bauman »krivi« su za hotel Everlend- prikolicu s pogledom, danas smještenu nasuprot Eifelovog tornja i s pogledom na Senu. Ovaj hotel sa samo jednom sobom tijekom dana mjesto je modernih izložaba, dok se preko noci pretvara u skup i ekscentrican hotel.

Dok mi obicni smrtnici najcešce muku mucimo kako da svoj teško steceni i potrebni odmor iskoristimo što bolje i što više - što u prijevodu znaci s malo novca puno doživljaja i užitaka, neki tamo iza ograde, o kojima samo citamo u tabloidima i koje povremeno preko TV satelita gledamo na crvenim tepisima, svoje snove pretvaraju u život. Možete li zamisliti maštu, ali i životnu dosadu covjeka koji godišnji odmor pretvara u višetjedni život u zatvoru?! Dakle, taj netko skupo placa da bi neobavezan i slobodni dio radne godine proveo u zatvorskoj celiji, jeo iz aluminijskih posuda, bio odjeven u prugasto odijelo i izlazio na zrak samo na komandu zatvorskih cuvara! No, nekog to uzbuduje. Ako ste i vi medu takvima, na raspolaganju vam je više destinacija, a nama najbliži hotel-zatvor je u Austriji, u mjestu Leoben. U tom, kako kažu, najljepšem zatvoru na svijetu i posjeti zatvorenicima regulirani su na poseban nacin, odnosno omogucen im je 24-satni posjet clanova obitelji ili partnera. Valja naglasiti i da taj zatvor, u kojem možeš biti najviše 18 mjeseci, i nije baš »najzatvorskiji« jer ima sportsku i multimedijalnu dvoranu, biblioteku, uredeno dvorište za šetnju, sale za ucenje i zabavu…

Iz Švedske u svemir
Ako vam ova mogucnost izgleda previše monotono ili obicno, godišnji možete provesti u špilji, na ledu, pod morem ili jednostavno na grani. Eto, recimo, u Švedskoj je moguc boravak u ledenim hotelima u sklopu kojih se nude i vožnje sanjkama koje vuku psi, kao i safari na kojem se umjesto lavova, zebri i žirafa promatraju kitovi. Ista švedska agencija otišla je i korak dalje pa odnedavno nudi i mogucnost svemirskih letova. Naime, poduzetni Švedani poceli su s prodajom karata za svemirske letove Virgin Galactica. Prva se polijetanja iz obližnjeg, najsjevernijeg švedskog grada Kirunema najavljuju vec za 2012.

U meduvremenu, dok ne poleti svemirska letjelica, svoj godišnji odmor možete provesti u istoj zemlji, ali u boeingu 747 pretvorenom u motel za putnike sklonije jeftinijem smještaju. Osobno, smještaj u avionu, pa bio on i boening 747, ne cini mi se ništa narocito. Ta dosta mi je i onog uludo utrošenog vremena provedenog u zraku do krajnjeg odredišta. No, moram priznati da me je prica o jeftinijem smještaju itekako zagolicala.

Adrenalin je, uz prethodno golicanje, izazvala i mogucnost spavanja u indijskom hotelu Wild Canopy Reserve, koji se nalazi ni manje ni više nego petnaest metara od zemlje. Kucica je smještena na drvetu jer u prizemlju žive divlje životinje s kojima se baš, ako niste jako hrabri, ne biste želji susresti »face to face«. Na grani su i kupaonica i toalet pa usred noci nemate razloga za silaženje, no problem bi mogao nastati ako mjesecarite. Dakle, ako vam ne smeta visina, a s druge strane smetaju ljudi, slicnu varijaciju na temu hotela na grani možete dobiti u najmanjem hotelu na svijetu, švedskom Woodpeckeru, u koji stanu samo dvije osobe. U njega mogu uci samo ludo zaljubljeni (jer što inace raditi na stablu za dvoje) i dakako oni koji se u njega mogu uspeti užetom.

Cudo u Madridu
Osim u visinama i na kucicama na stablu postoji i mogucnost boravka u dubinama. Floridski hotel Jules Undersea Lodge nalazi se šest metara ispod morske površine. U njega se ne ulazi liftom ili drugim modernim pomagalima, vec najjednostavnijom tehnikom ronjenja uz pomoc maske i peraja. S prozora privremenog podmorskog raja uvijek možete gledati ribice i ostali morski svijet, a, ako vam se posreci, i zgodnog znanstvenika koji proucava život na grebenu pokraj Portorika.

Turska je pak raj za špiljske ljude koji, ako su dovoljno evoluirali, mogu unajmiti špiljski apartman s jacuzzijem i privatnom terasom. Da biste doživjeli ugodaj boravka u špilji staroj preko tisucu godina, dovoljno je godišnji provesti u Gamirasu Cave hotelu. Špilje o kojima je rijec toplinu održavaju vulkanskim stijenama. U vrijeme Bizanta bile su mjesto za odmor redovnika, a neke su služile i kao celije.

Za one koji žive cvrsto u današnjem vremenu i ne opcinjava ih covjek s toljagom, perajama, krilima, maskirnim ili zatvorskim uniformama, dovoljno je reci - Madrid. U hotelu Puerta America susrest cete se s djelima desetorice poznatih ekscentrika i još poznatijih dizajnera i arhitekata koji su dobili zadatak osmisliti nevideno te pritom zabaviti sebe i oduševiti druge. Rodilo se cudo. Primjerice, Jean Nouvela osmislio je bazen s crnom vodom, a Ron Arad dizajnirao zaobljene zidove, lavaboe i kade…

Mogli bismo još dugo nabrajati lude destinacije. Ljudska je znatiželja, a da ne kažem perverzija, nezasitna. Ne cudi stoga da i naša mala zemlja za velike odmore ima od svega toga pomalo - usamljenicki život na svjetionicima, mondenski u Dubrovniku, prirodni u Plitvicama ili recimo uskoro vrlo seksi u Istri, s naglaskom na pitoreskni i romanticni Rovinj, medu swingerima sve poznatiji i kao sexopolis.


Podijeli: Facebook Twiter