Od ćićskog bugarenja do ojkavice i gange

U nedjelju laniška tradicijska smotra (G. Č. Š.)
U nedjelju laniška tradicijska smotra (G. Č. Š.)

U malom Lanišću podno planinskog vrha Orljaka, na devetom izdanju svehrvatske smotre tradicijske vokalne baštine "Zarozgajmo na Ćićariji", ove nedjelje očekuju 17 skupina, oko sto i pedeset vokalnih izvođača gotovo iz svih krajeva Hrvatske koji baštine glazbenu tradiciju svojih predaka od ćićskog bugarenja do ojkavice i  gange.

- Manifestacija je to jedinstvena u hrvatskim okvirima jer na jednom mjestu donosi razne vrlo bogate oblike hrvatske vokalne glazbene baštine, razne oblike pjevanja na tanko i debelo, koji su karakteristika Istre, zatim kvarnerske napjeve s otoka što spadaju također u istarsko primorski melos, a uz to i zaista mnoge oblike tradicijskih vrlo starih napjeva koji se čuvaju u Podvelebitskom kraju, kao i napjeve unutrašnjosti središnje Dalmacije, istaknuo je član organizacijskog odbora smotre Vladimir Pernić.

Naglasio je također da je laniška smotra jedinstvena prilika da se na jednom mjestu čuju svi ti vokalni izrazi koji su poput muzike tijesnih intervala, ali i ojkanja unijeti na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine što znači da su prepoznati kao svjetski fenomeni narodne glazbe.

Domaćini također imaju svoje adute, a izvorno pjevanje sjeverne Istre poznato kao ćićski kanat ili bugarenje, pored vokalnih skupina iz Lanišća predstavit će i čuvari baštine sa krajnjeg sjevera Istre - Žejanski kntaduri.

Program počinje u nedjelju u 11.30 sati misnim slavljem u čast sv. Kancijana, od 13 sati je ručak u Lanišću, odnosno degustacija ćićskog menija. U 14 sati Udruga zdrav život drži radionicu izrade masti od gaveza, u 15.30 sati predstavit će se 7. zbornik Općine Lanišće, a u19 sati je plesna zabava uz grupu "Neverin bend". Postavit će se izložba domaćih rukotvorina i proizvoda.

Smotra tradicijske vokalne baštine Hrvatske započinje u nedjelju u 17 sati. Sudjeluju dvije ženske vokalne skupine iz Lanišća "Jažulice" i "Frndalice", Miro Šverko iz Lanišća, potom tradicijski pjevač iz Lindaršćine Noel Šuran, Žejanski kntaduri, KUD "Radovin", KUU "Gospa Lurdska" iz Poljica kod Zadra, KUU "Vinjani", KUU "Bijele ruže" Podbablje, KUU "Novae" Runović, KUU "Zvuci zavičaja", KUD "Labištica" Prapotnica, Udruga sopaca otoka Krka, KUU "Giusto curto" Rovinj- "I canturi", pivači "KUD-a Bribir", dječja vokalna skupina "Lastavice" iz Pule i fameja Sirotić iz Rajki.

Nositelj projekta i organizator je Općina Lanišće, pokrovitelji su Ministarstvo kulture i Istarska županija, stručnu suradnju potpisuje Matica Hrvatska, Ogranak Lanišće i Histriart, a među medijskim pokroviteljima je i Glas Istre. Manifestaciju sufinancira i HDS ZAMP iz sredstava koje služba ZAMP prikupi od javnog izvođenja narodnih umjetničkih tvorevina u izvornom obliku, temeljem natječaja HDS-a za potporu projekata tradicijske glazbe. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter