Od chefova ucili tajne zanata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Davorka Lazaric iz Pule i Marino Simonelli iz Galižane, prva "rezerva" sprijecenom nagradenom citatelju Glasa Istre Eriku Kuharu u nedavno završenoj mini nagradnoj igri našeg lista, dvoje su sretnika koji su protekle subote sudjelovali u Vodnjanu u pravom gastro show programu.

Oni su, naime, dobili priliku da na 7. Danima mladog maslinovog ulja kuhaju sa Srdanom Jevtic, finalisticom prvog hrvatskog MasterChefa koja je zamalo postala najbolja medu kuharima amaterima.

Davorka i Marino nisu nikada kuhali na nekoj slicnoj priredbi, a njihova pocetna trema zacas je nestala nakon upoznavanja s dobro raspoloženom i vedrom Srdanom.

- Volim jako kuhati, pogotovo njoke i razlicite maneštre. Srdana je bila moj favorit u reality showu i zato sam se odmah prijavila za sudjelovanje, a ovo druženje me izuzetno veseli, rekla je Davorka.

Za razliku od nje, Marinovo kulinarsko umijece odnosilo se samo na pripremanje roštilja. - Obecao sam sebi i supruzi Tini da cu okrenuti novu stranicu. Ocekujem motivirajucu poduku današnjih mentora, možda naucim i koju "finesu", rekao je uoci kulinarskog izazova Marino.

Nagradeni citatelji su svoje majice zamijenili onima Glasa Istre, zasukali rukave te se tako, uz glazbenu kulisu odlicnog zagrebackog sastava Tango Appassionato, krenulo s pripremanjem Bumbarskog pijata od namirnica koje se vjerojatno u svakodnevnoj kuhinji ne koriste cesto.

Mentorica Srdana vec je ranije skuhala jezik boškarina, a Davorka i Marino dobili su zadatak sotirati kruške i glazirati marune. U tom poslu pomogli su im i Srdanini mladi opatijski kuhari - Neven Canak i Alen Jancic.

Uz simpaticne dosjetke voditeljskog para Maria Battifiace i Zdenke Gudelj naši su citatelji bivali sve opušteniji i vještiji te su brojnim posjetiteljima, koji su sa zanimanjem pratili sve što se dogada, ponudili pravu deliciju u cijoj je recepturi bilo sljedece: tanko narezan kuhani jezik boškarina, sotirane kruške, glazirani maruni, par žlicica pesta od suhih pomidora, a sve to dekorirano listovima endivije i zacinjeno acetom balsamicom, crnom vulkanskom soli i vodnjanskim maslinovim uljem.

Sladani, Davorki i Marinu pridružili su se, na kraju, i Maistrini kuharski virtuozi - Tomislav Gretic, inace dio sudackog tima MasterChefa, glavni chef rovinjskog hotela Monte Mulini i restorana Wine Vault i njegov zamjenik Filip Popovic te iz hotela Lone - chefovi Priska Gretic iz Restorana L te Ivan Bilic iz Restorana Sea Food Bar E.

Bio je to, definitivno, vrhunac doživljaja za nagradene citatelje Glasa Istre, koji su ovoga puta imali šansu uciti od pravih majstora zanata. (Piše M. PERKOVIC MELON; snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter