Od cetvrtka život još skuplji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog povecanja stope PDV-a s 23 na 25 posto, pocevši od 1. ožujka, život ce nam svima skupa biti skuplji. No, podizanje poreza za dva posto, uvjeravaju nas strucnjaci, nece biti jedini udar na ionako loš standard gradana. Veci PDV i konstantno povecanje cijene goriva dovest ce, kažu, do lancanog poskupljenja - skuplja ce biti hrana, ali i sve ostalo - racuni za struju, vodu, plin, telefon, odjecu, obucu, kozmetiku, namještaj, ali i ugostiteljske i druge usluge kojima se svakodnevno koristimo.

Jednostavno, gotovo da nema toga što nece poskupjeti, ukoliko zanemarimo za koju lipu jeftinije ulje, biljne masti i hranu za bebe, na koje ce se primjenjivati medustopa od deset posto.

Koliko ce život na kraju mjeseca doista biti skuplji, teško je govoriti opcenito, no prema takozvanim sindikalnim košaricama, koje se izracunavaju svakoga mjeseca, možemo doci do nekih izracuna. Primjerice, prema košari Nezavisnih hrvatskih sindikata, koja se obracunava za cetveroclanu obitelj (roditelje i dvoje djece školske dobi), prosjecna pulska obitelj za osnovne potrebe mjesecno troši oko 7.200 kuna.

No, pravo pitanje za "joker zovi" jest koliko ce poskupjeti hrana, na koju trošimo najviše. S jedne strane, vecina trgovackih kuca vec danima uvjerava da cijene zbog PDV-a nece dirati. No, sve vece cijene goriva prelit ce se i na cijene hrane. Mnogi dobavljaci vec su najavili da od cetvrtka u ducane stižu novi cjenici. S vecim cijenama, naravno.
Na kraju mjeseca prosjecna bi obitelj stoga mogla biti kraca za više od 150 kuna, a neki strucnjaci procjenjuju da bi troškovi mogli biti i veci, cak do tristotinjak kuna. (B. PETROVIC)

Sindikati: Vlada nece moci obuzdati inflaciju

Povecanje PDV-a s 23 na 25 posto dovest ce do povecanja cijena u trgovinama od 0,8 do 1,4 posto, cime ce cetveroclanoj obitelji mjesecni troškovi u ovoj stavci skociti za 80 do 100 kuna, upozorio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Tome treba pribrojati i porast komunalnih i ostalih usluga gradova i županija.

Kada se zbroje sva ova poskupljenja, prema predvidanjima ovog sindikata, za cetveroclanu obitelj ukupni ce troškovi narasti više od 300 kuna na mjesec u odnosu na sadašnje, vec preskupo, stanje. (M. JERIN)

CIJELI TEKST PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter