Od cetvrtka viši porezi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od cetvrtka 1. ožujka gradani ce državi davati još više novca: placat ce vecu stopu PDV-a, radnici s neto placom iznad 5.800 kuna odvajat ce više na ime poreza na dohodak, vlasnici dionica morat ce iz svoje dividende, ako je ona veca od 12 tisuca kuna godišnje, 12 posto dati u državni proracun, a porez ce placati i umirovljenici koji penzije dobivaju iz inozemstva.

Poduzecima ce biti nešto lakše - ona ce od 1. svibnja placati nižu stopu zdravstvenih doprinosa i to 13 umjesto 15 posto, a od 1. srpnja ocekuje ih i niži vodni doprinos, naknade za šume i spomenicka renta. Na taj nacin gospodarstvo ce godišnje dobiti oko 2,5 milijarde kuna, taman toliko koliko ce gradani uplatiti kroz veci PDV u državni proracun.

Država je na tisucu kuna vrijednu robu dosada obracunavala 230 kuna poreza na dodatnu vrijednost, a ubuduce ce prikupiti 20 kuna više, pa ce tako obitelj, racunali su sindikati i analiticari, mjesecno trošiti barem sto kuna više i to ako se ne dogodi dodatni rast cijena mimo povecanja stope PDV-a.

Kako vec brojne lokalne vlasti najavljuju poskupljenje pricuve, prijevoza parkinga i vode obiteljski ce budžet biti još jace opterecen. Apsurdno je da je baš opskrba vode jedina režijska usluga na koju je Vlada snizila PDV na deset posto. Ta ce se stopa od 1. ožujka obracunavati i na ulja, masti, šecer i djecju hranu, a od sljedece godine i na usluge u ugostiteljstvu, pripremljenu hranu, bezalkoholna pica, pivo i vino. Uz tu pogodnost, poduzetnici od sljedece godine mogu racunati i na to da ce na dobit koju ponovno investiraju biti u potpunosti oslobodeni poreza na dobit.

Procjena je Vlade da ce samo na porezu na dobit država izgubiti oko 2,2 milijarde kuna. Dakle u sljedecoj ce godini država u gospodarstvu ostaviti, i to bez niže stope PDV-a u ugostiteljstvu, najmanje pet milijardi kuna.

Što se tice poreza na dohodak samci s placom do 5.800 kuna mogu racunati u prosjeku na 60 kuna više, pa ce pokriti dio troška veceg PDV-a, ali gradani s vecom placom od tog iznosa pa sve do 10.000 kuna izgubit ce mjesecno 35 kuna. No, zbog povecanja neoporezivog dijela dohotka i promjene razreda država ce izgubiti oko 340 milijuna kuna, jer se oko 750 tisuca gradana može nadati nešto vecoj placi.

No, zahvaljujuci naplati poreza na dividendu i oporezivanju mirovina iz inozemstva proracun ce zaradit 290 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter