Od cetvrtka u Rovinju Sete Sois Sete Luas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od cetvrtka do subote na rovinjskoj rivi ce se po cetvrti put održati festival mediteranske narodne glazbe Sete Sois Sete Luas (SSSL).

Prve veceri nastupit ce baskijska grupa Korrontzi, ciji zvuk pociva na ritmu tradicionalne dijatonske harmonike triki. Kao predgrupa od 21.30 sati, kada pocinju svi koncerti, svirat ce etnogrupa Šcike iz Kršana. U petak ce nastupiti izraelska Esta, najstarija multietnicka grupa u toj zemlji, ciji clanovi sviraju na instrumentima koje su sami izumili. Prije Izraelaca svirat ce etnogrupa Fjaka iz Pagubica.

U subotu je veliko finale, s dvostrukim koncertom. Najprije ce nastupiti Les Voix du 7 Sois, ansambl glazbenika s festivala, koji predstavljaju razlicite kulture Mediterana. Sa sviracima iz Izraela, Španjolske, Portugala, sjeverne Afrike i Italije na basu ce nastupiti i Alen Sinkauz.

Slijedi koncert Gustafa, koji su i doveli ovaj festival u Rovinj. Tijekom koncerata uspostavit ce se videoveza s drugim gradovima domacinima. Napomenimo da su u Portugalu nedavno nastupili u sastavu iste manifestacije Franko Krajcar i grupa Indivia.

Festival SSSL nastao je na poticaj dvaju dobitnika Nobelovih nagrada Darija Foa i Josea Saramaga, izmedu Toskane i Portugala, u vremenu migracija, kao nositelj novog modela mediteranskog identiteta. Odigrava se u 25 gradova devet mediteranskih, ali i drugih zemalja: Italiji, Portugalu (i Azorskom otocju), Grckoj, Španjolskoj, Francuskoj, Maroku, Izraelu, Zelenortskoj Republici i Hrvatskoj te u Brazilu.

Na 150 ovogodišnjih koncerata sudjeluje više od 400 glazbenika, a uz njih se održavaju i likovne izložbe. Procjenjuje se da ce ove godine festivalske priredbe posjetiti 180 tisuca gledatelja.

S vremenom su oko festivala pokrenute brojne inicijative kulturnog turizma. Nakon prvih u toskanskoj Pontederi i portugalskom Ponte de Soru otvoreno je pet novih centara u Francuskoj, Italiji, Zelenortskoj Republici, Brazilu i Španjolskoj, gdje se organiziraju umjetnicke radionice koje vode poznati glazbenici, pisci i likovni umjetnici.

Za posjete festivalskim priredbama mogu se ostvariti povoljni turisticki paketi, koji ukljucuju boravak u hotelima i na poljoprivrednim gospodarstvima. Na koncertima se postavljaju štandovi koji nude tradicionalne proizvode iz mjesta u kojima se programi odvijaju.

Direktorica Turisticke zajednice Rovinja Odete Sapac najavila je da ce se u gradu sv. Fume posjetiteljima predstaviti rovinjski uljari i vinari okupljeni oko zadruga Rubinium i Vitis, pršutarne Antolovic i Milohanic iz Tinjana, ona Milana Buršica iz Vodnjana te pazinski Pisinium s ponudom sireva.

Glavni organizator festivala je umjetnicka direkcija SSSL. Suorganizatori hrvatskog dijela su Grad i Turisticka zajednica Rovinja te Istarska županija.


Podijeli: Facebook Twiter