Od četvrtka naplata parkiranja u Ulici Castropola

Parkiranje u Castropoli plaća se kao za drugu zonu (M. ANGELINI)
Parkiranje u Castropoli plaća se kao za drugu zonu (M. ANGELINI)

Pula parking od četvrtka počinje s kontrolom i naplatom parkirališta u Ulici Castropola. Mjesečna povlaštena parkirališna karta može se kupiti u sjedištu Pula parkinga na adresi Prilaz kralja Salamona 4, u radnom vremenu od ponedjeljka do subote od 7 do 20 sati.

Kupovina satne karte obavljat će SMS m-parking uslugom na broj 8522 za drugu parkirnu zonu, ili na parkirališnom automatu koji se nalazi pokraj crkve i samostana Svetog Franje te na kiosku Glasa Istre na Giardinima.

- Plavom bojom su obilježena parkirališna mjesta pod naplatom te označeni dijelovi kolnika na kojima je parkiranje ili zaustavljanje zabranjeno. Stanari su pravovremeno obaviješteni o predstojećoj naplati parkiranja, a građane se u više navrata obavještavalo o početku naplate i kroz letke koji su dijeljeni pod brisače vozila. Samo ovog tjedna smo ih podijelili više od 400, kaže Branislav Bojanić, direktor Pula parkinga.

Parkirna mjesta na Kaštelu više neće biti osigurana za institucije koje tamo djeluju. Cijena povlaštene godišnje parkirne karte iznosi 480 kuna, a sve osobe koje imaju prijavljeno prebivalište na tom području i vlasnici su vozila mogu kupiti povlaštenu kartu. I stanari Uspona na Kaštel imaju pravo kupiti povlaštenu kartu za Castropolu.

Prema Odluci o organizaciji naplate i kontrole parkiranja fizička osoba ima pravo na maksimalno jednu povlaštenu kartu, dok pravne osobe imaju maksimalno pravo na tri povlaštene karte.

Nova regulacija prometa na Kaštelu, odnosno uređeni način parkiranja samo na dijelovima gdje to širina ulice dozvoljava, novi je pokušaj da se riješi gorući prometni problem koji je nastao renoviranjem Trga Portarata kada je zatvoren izlaz na Giardine i time je jedina prometnica na Kaštelu postala slijepa, ali dvosmjerna. Definiran je i drugačiji način ulaženja/izlaženja u Castropolu, umjesto donedavnih rampi i beskontaktnih karata uvedeno je parkiranje na kolniku, koje je označeno horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, i ta su mjesta stavljena pod naplatu.

Na početku ulice o kapacitetu slobodnih parkirnih mjesta vozače je trebala informirati ploča koja je povezana sa senzorima na parkirnim mjestima, međutim, od toga se, za sada, odustalo.

- Nije se odustalo od ugrađivanja senzora na parkirališnim mjestima, već je prolongirano jer je prometni projekt mijenjan u više navrata na način da je povećan broj parkirališnih mjesta, čime je građanima omogućen maksimalan broj parkirališnih mjesta, pojašnjava Bojanić.

Dosad su vozači nepropisno parkiranih vozila na Kaštelu obavještavani upozorenjem koje su im prometni redari stavljali pod brisače, a sada će svako vozilo koje ne bude parkirano na označenim mjestima biti sankcionirano novčanom kaznom. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter