Od cetvrtka do subote Pula u duhu antike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na trima najznacajnijim rimskim lokacijama u gradu - Forumu, Portarati i Areni - od cetvrtka do subote održat ce se 11. Dani antike, najavila je direktorica pulske Turisticke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj.

Tijekom tri festivalska dana posjetitelji ce moci uživati u osebujnom glazbeno-scenskom i izložbenom programu, antickoj modnoj reviji, antickoj scenografiji i kostimografiji, raznovrsnoj gastronomskoj ponudi i bogatoj ponudi rukotvorina više od 20 obrtnika koji ce sudjelovati u antickom sajmu na Forumu.

Kao i svake godine, organizatori festivala pobrinuli su se i za najmlade posjetitelje, za koje je organiziran anticki djecji kutak koji vode clanovi udruge Birikina, besplatna prezentacija animiranih filmova u kinu Valli o galskim junacima Asterixsu i Obelixsu, dok ce polaznici Djecjeg vrtica Vjeverica održati predstavu o hrabrosti antickih junaka.

Posljednji dan festivala bit ce, po najavama organizatora, mnogima najzanimljiviji, buduci da ce posjetitelji moci sudjelovati u antickom defileu ulicama grada - od Portarate preko Foruma do Arene. Na tom putu vodit ce ih Cezar i njegova svita, a štititi gladijatori i legionari. U Areni prisutni ce uživati u kostimiranoj borbi s lavovima u izvedbi glumacke skupine FERR te u borbama gladijatora i legionara, koji ce i ove godine stici iz Madarske.

Borbe u Areni u subotu pocinju u 21 sat, dok ce se tradicionalni gladijatorski trening na Portarati održati dan ranije, u 19.30 sati.

Kako su naveli Ozren Grbavcic, direktor festivala, i Kristina Nefat, glazbeno-scenska moderatorica i kostimografkinja festivala, manifestacija iz godine u godinu raste pa vec gotovo cijeli grad živi u duhu antike, a velik broj turista namjenski dolazi u predsezoni samo zbog ovih dogadanja.

Ove se godine, kako je naveo Grbavcic, manifestacija opet proširila, u nju su se primjerice ukljucili i kino Valli, Rondo Histriae, knjižara Petit, glazbenici okupljeni pod nazivom Musigenae, Go-Go Wrightersi s predstavom "Bogovi su pali na Foru(m)", frizerski salon Goga koji ce prezentirati anticke frizure i mnogi drugi.

Dani antike osim zabavljackog, gastronomskog i izložbenog programa imaju i humanitarni karakter. Naime, polaznici pulskog Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda za potrebe manifestacije izradili su prigodne zlatne, srebrne i broncane medalje za sudionike djecjeg antickog kutka. Medalje ce se, kao i mnogobrojne rukotvorine Centra na temu antike, moci kupiti na posebnom štandu u sklopu antickog sajma.

O terminima održavanja programa i svim sudionicima više se može doznati na www.pulasuperiorum.com. (B. PETROVIC; snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter