Od četvrtka bura i stabilno vrijeme

Uskoro slijedi duži period bez kiša (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Uskoro slijedi duži period bez kiša (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Zadnjih je mjeseci o vremenu bilo dosta govora, širom svijeta zabilježene su ekstremne hladnoće, obilne i dugotrajne kiše, velike poplave i jaki razorni vjetrovi. Na istarskom poluotoku, na sreću, nismo imali ništa slično. Ipak, vrijeme je u Istri u tri zimska mjeseca bilo izuzetno zanimljivo, na neki način i ekstremno.

Zima je u prosincu započela uobičajeno, s lijepim i stabilnim vremenskim prilikama. Sve se promijenilo upravo na dan kalendarskog početka zime, 21. prosinca, kad je u Istri pala prva zimska kiša. Od toga dana pa sve do početka ožujka kiše na području Istre gotovo ne prestaju. Padaline, južni vjetrovi i relativno visoke temperature obilježili su i preostala dva zimska mjeseca.

U nešto više od dva mjeseca na Poluotoku je bilo čak 40 kišnih dana. Ukupne količine oborina u tom periodu značajno prelaze 400 litara po četvornom metru.

Ovogodišnja je zima u Istri bila daleko najkišovitija u posljednjih šest desetljeća, najkišovitija od kad se kontinuirano prate vremenske prilike. Posebno se to odnosi na tek završenu veljaču koja s 250 litara po metru četvornom spada i među najkišovitije mjesece uopće.

Slične se vremenske prilike nastavljaju i u prvim danima ožujka. Pale su nove značajne količine oborina, a očekuje ih se još. Promjenjivo oblačno, vjetrovito i kišovito vrijeme nastavit će se idućih nekoliko dana.

Dobra je vijest da bi se polovicom tjedna trebala dogoditi značajna promjena vremena. Nakon dugog perioda utjecaja ciklona i južnih vjetrova dolazi vrijeme anticiklona, stabilnog vremena i bure. Od četvrtka na dalje treba očekivati jedan duži period suhog, stabilnog, vjetrovitog i prohladnog vremena u Istri. (M. Grabar)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter