Od četiri plastične boce - skijaško odijelo

Prezentacija za predstavnike komunalnih tvrtki
Prezentacija za predstavnike komunalnih tvrtki

Predstavnici riječke tvrtke Industroplan predstavili su danas u sjedištu Hrvatske gospodarske komore - ŽK Pula projekt izgradnje pretovarnih stanica u sklopu kojih se nalazi i postrojenje za primarnu reciklažu. S obzirom da su istarski gradovi dužni do kraja godine započeti s izgradnjom pretovarnih stanica na području svojih odlagališta, kako bi se iz njih otpad prevozio u Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, nije slučajno što su riječki poduzetnici odlučili svoj projekt predstaviti upravo direktorima istarskih komunalnih poduzeća.

Očekuje se da bi izgradnja jedne pretovarne stanice, a u Istri ih se planira šest, koštala nešto malo manje od milijun eura, no u Industroplanu procjenjuju da bi izgradnja njihovog postrojenja koštala između 500 do 700 tisuća eura.

Po riječima Zlatana Bakalovića iz te tvrtke, u slučaju da lokalne vlasti prihvate njihov proizvod, u stanju su cijeli pogon staviti u funkciju u roku od 6 do 9 mjeseci. Naglasio je da budućnost leži u primarnoj selekciji otpada i rekao da u sklopu projekta mogu izgraditi postrojenje koje se može iskoristiti za pretovar ali i za reciklažu.

- Poanta je što više otpada sortirati u sklopu pretovarnih stanica jer tada nam više novca ostaje za prodaju repro sirovina, a istovremeno imamo manju količinu nesortiranog smeća zbog čega će cijena usluge centralnog odlagališta biti manja, rekao je Bakalović. 

Koliko je važna reciklaža govore i podaci da recikliranjem kućnog otpada možemo smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 350 kilograma godišnje, dok su primjerice četiri reciklirane plastične boce dovoljne da se napravi jedno skijaško odijelo.

- Svaka tona recikliranog papira smanjiti će potrošnju goriva za 1.438 litara, dok recikliranjem jedne limenke kućni televizor može raditi tri sata, a jedna svjetiljka gorjeti 20 sati, rekao je Bakalović i naglasio kako trebamo biti zahvalni što ulazimo u Europsku uniju jer bi u protivnom još uvijek gacali po smeću.

- Činjenica je da kod nas sve diktira politika, pa tako i način zbrinjavanja otpada. No još su veći problem uvoznički lobiji zbog kojih nemamo niti jedne domaće plastične kante za smeće. Samo na području Rijeke postoji specijalizirana tvrtka za proizvodnju kontejnera i kanti ali takve tvrtke jednostavno ne mogu dospjeti na tržište, kaže Bakalović. (D. BAŠIĆ-PAKOVIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter