Od Brazilskih dana u Puli do dijalektalnog stvaralaštva

Program su predstavile Nadia Bužleta, Nela Načinović, Nadija Crkvenac, Iva Lanča Joldić i Andrea Trapan (Neven LAZAREVIĆ)
Program su predstavile Nadia Bužleta, Nela Načinović, Nadija Crkvenac, Iva Lanča Joldić i Andrea Trapan (Neven LAZAREVIĆ)

Mjesec hrvatske knjige u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici i u njezinim ograncima predstavljen je u utorak na konferenciji za novinare gdje su o toj manifestaciji govorile ravnateljica knjižnice Nela Načinović, knjižničarka s Odjela za djecu i mladež pri Središnjoj knjižnici Nadija Crkvenac, knjižničarka Andrea Trapan, koordinatorica za programe u knjižnici Iva Lanča Joldić te voditeljica Matične službe za narodne knjižnice Nadia Bužleta.

Poticanje čitanja

- Program će biti vrlo bogat i obuhvatit će razne sadržajne cjeline. Bit će mnoštvo sadržaja za djecu i mlade, edukativnih programa i radionica, predstavljanje uradaka raznih autora, otvorenje izložbi, glazbenih programa, i to ne samo u prostorima knjižnice u Kandlerovoj, nego i u ograncima, kazala je Načinović.

Andrea Trapan predstavila je program za poticanje čitanja, ističući da će se 21. listopada održati Nacionalni program za poticanje čitanja "Sto na sat".

- Čitat će se na raznim gradskim lokacijama, od Giardina, Portarate, Danteovog trga, Foruma, a sudjelovat će djeca iz predškolskih i školskih ustanova čitajući pjesme istarskih autora, kao i drugi sudionici, navela je Trapan.

Nadija Crkvenac predstavila je program za djecu, ističući da će se u knjižnici, kao i ranijih godina održavati Nacionalni kviz za poticanje čitanja za osnovne škole, a koji djeca ispunjavaju rješavanjem online na računalima knjižnice. Na rasporedu je i u povodu Dana jabuka radionica "Stanar", potom gostovanje mađioničara Stefana, radionica za djecu i za osobe s posebnim potrebama "Snovi koji su nam donijeli struju", a nastavlja se i projekt čitanja naglas "Rođeni za čitanje/Nati per leggere".

Četvrte Brazilske dane u Puli, koji će se održati od 19. do 21. studenog predstavila je Iva Lanča Joldić, ističući da se održavaju uz potporu Ministarstva kulture i Grada Pule, a imaju za temu dva ključna problema sadašnjice: obrazovanje i migraciju. Prvoga dana, 19. listopada Maja Klarić predstavit će svoju putopisnu poeziju "Quinta Pitanga" i "Vrijeme badema", a ova će autorica predstaviti i zemlje kroz koje je putovala uz anegdote i priče.

- Koristeći fotografiju drugog razreda jedne osnovne škole iz 1955. godine, Gregorio Bačić 22 godine kasnije kreće u potragu za učenicima na njoj. Iz toga je nastao dokumentarni film koji će biti prikazan u četvrtak, 20. listopada, u 18 sati, a u petak, 21. listopada, na rasporedu je okrugli stol "Izbjeglice u Brazilu: primjeri rada i djelovanja civilnog društva", nakon čega će uslijediti koncert kantautorice Elis Lovrić, koja će se predstaviti svojim pjesmama na portugalskom, kazala je Lanča Joldić.

Program Mjeseca hrvatske knjige počinje u ponedjeljak, 17. listopada predavanjem psihologinje Sanje Ivanušević Grgas "Postavljanje granica", a izložba slika odvjetnika Tomislava Divića "Na tragu", bit će otvorena 20. listopada u 18.30 sati.

Knjiga "Čerišnja" Darije Rojnić bit će predstavljena 25. listopada u 18 sati, a 28. listopada slijedi predstavljanje knjige Tatjane Pokrajac Papucci "Iščen bičve", također u 18 sati, a 4. studenog je na rasporedu predstavljanje zbirke haiku poezije Dejana Pavlinovića. Tijekom Mjeseca hrvatske knjige knjižničarka Liana Diković održavat će radionice čitanja na talijanskom za učenike.

Otvorenje 10. godišnje izložbe Društva hrvatskih prevoditelja "Od izvornika do prijevoda", održat će se 15. studenog, a u studenom će predavanje održati i izv. prof. dr. Renata Šamo, i to o "Optimalnoj dobi za učenje stranog jezika". Tu su i slušaonice, izložbe, stručna predavanja dr. Vlaste Urban Tripović…

U Čitaonici Kluba umirovljenika bit će postavljena izložba Filatelističkog društva "Arena", predstavljena knjiga Marije Družeta "U šenju ot rib - kanat bilih oblutki", održavat će se radionica engleskog pod vodstvom Violete Juvan, i talijanskog s voditeljicom Irom Gužvan Orlić, uz kreativnu radionicu pod vodstvom Ljiljane Maršić te jesenski šahovski turnir.

Radionica za djecu

U Dječjoj knjižnici u Radićevoj (bivši Pionirski dom) održavat će se kreativne i edukativne radionice, od Veseli straničnici (15. listopada u 10 sati) do Kluba hvatača slova s udrugom za pet therapy (21. listopada u 17 sati), do predstavljanje knjige Tatjane Pokrajac Papucci (18. listopada u 13 sati), pa do jezično-kreativno-glazbene radionice "Giochi di parole" s udrugom Piccoli terremoti na programu 2. studenog u 18 sati. Uz to, održat će se i niz radionica koje će se ponavljati više puta, od 15. listopada do 15. studenog ponedjeljkom u 17.30 sati je na rasporedu Kolač od riječi, edukativna radionica; srijedom u isto vrijeme "Stolica za čitanje naglas", utorkom u 9 sati "Neobična knjižničarka", a četvrtkom u 8 sati "Lektira 100 na sat".

U Knjižnici Žminj u čakavskoj kući 21. listopada u 19 sati na rasporedu je Mala škola astronomije uz predavača Korada Korlevića, 25. listopada u podne radionica mladih knjižničara OŠ Vladimira Gortana Žminj, a 11. studenog u 19 sati predstavit će se žminjski autori. U Knjižnici Vodnjan 7. studenog u 18 sati na programu je susret s Davorkom Kotiga Flego, a tijekom studenog održat će se Knjižnica na placi - placa u knjižnici, književni susret.

U Knjižnici Veruda održavat će se radionica za učenike četvrtog razreda osnovne škole "Mic po mic do 100".

U sve ogranke knjižnice učenici u dobi sve do prvog razreda osnovne škole od 15. listopada do 15. studenog imaju besplatni upis.

Pokrenimo bibliobus

Nadia Bužleta predstavila je program za Dan hrvatskih knjižnica koji se obilježava 11. studenog.

- Nastavljamo kampanju "Pokrenimo bibliobus", s ciljem da i Gradska knjižnica i čitaonica ponovno dobije bibliobus. Ove nam godine dolazi bibliobus riječke knjižnice, koji je nabavljen zahvaljujući jednoj sličnoj akciji, te jedan bibliobus iz Slovenije. S tim ćemo bibliobusima obići mjesta bivše Općine Pula gdje je nekada djelovao naš bibliobus, i to u mjesta koja prošle godine nisu bila obuhvaćena tom akcijom, kazala je Bužleta. Nadalje, ona je pozvala sve one koji imaju neku fotografiju o bibliobusu koji je djelovao u Puli od 1978. do 1991. godine, da posude te fotografije knjižnici da ih skeniraju, da bi se stvorila arhiva, budući da imaju jako malo građe iz onog vremena. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter