Od borbi gladijatora do antičkih filmskih večeri

I ove godine održat će se gladijatorski turnir (Arhiva)
I ove godine održat će se gladijatorski turnir (Arhiva)

Program ovogodišnjeg, 15. po redu festivala "Dani antike - Pula Superiorvm" koji se održava od 9. do 12. lipnja uz prepun i zanimljiv programski sadržaj najavljen je u utorak na konferenciji za novinare. Kako je rečeno, svečano otvorenje festivala održat će se u četvrtak, 9. lipnja u 20.30, u lođi pulske gradske vijećnice, izložbom "Stopama rimskih agrimensora" koja je nastala kao rezultat suradnje Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre, Tehničke škole Pula i Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda.

Edukativne radionice "Pisanje u antici"

Istog dana moći će se pogledati i modna revija modne agencije "Tijara model management". Uz premijerno izdanje lutkarske predstave "Pipove antičke putolovine - drevni Rim" u izvedbi Teatra Naranča, prvi dana festivala završit će prikazivanjem dokumentarnog filma "Veliki muzej".

Dani antike po prvi puta ponudit će i antičke filmske večeri u suradnji s udrugom ljubitelja filma Rare. Filmske projekcije su od 9. do 11. lipnja na Forumu, nudeći nagrađivane igrane, povijesne i dokumentarne filmove. U petak i subotu, 10. i 11. lipnja 2016. u Parku grada Graza u jutarnjim satima moći će se posjetiti međunarodni Rimski tabor i dječji kostimirani defile, a kako bi razveselila najmlađe udruga Birikina Pula i ove je godine pripremila zanimljiv i interaktivan program vezan uz Dane antike. Naglasak će biti na kreativnom dječjem izražavanju kao i dramskoj igri s djecom na licu mjesta. Poseban doprinos dat će pulski dječji vrtić Monte Zaro koji će izraditi umjetničke zastavice oslikane antičkim motivima. Nova lokacija dječjeg programa bit će Giardini, gdje će Teatar Naranča izvesti lutkarsku predstavu "Pipove antičke pustolovine - Drevni Rim", s početkom u 11 sati.

U suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom u Puli, festival će održati edukativne radionice "Pisanje u antici", gdje će se moći naučiti na kojim su sve materijalima pisali antički pisci? Kako su izgledale antičke “hartije” i kako se njima rukovalo. Radionica će obuhvatiti kratku povijest pisanja u antici te praktični dio pisanja po voštanim pločicama.

Kako su ONE stvarale rimsku Pulu

Znanstveno popularni program u suradnji s Istarskim povijesnim društvom započinje u petak, 10. lipnja na Forumu kroz tribinu "Kako su ONE stvarale rimsku Pulu? O emancipaciji (istarskih) žena u prošlosti i sadašnjosti" govorit će ugledni i poznati gosti među kojima i Robert Matijašić, Milana Vuković Runjić, Sandi Blagonić i Marija Mogorović Crljenko. Moderator tribine bit će Ivan Žagar.

Povjesničar filma i filmski kritičar Daniel Rafaelić, u 21 sati, u sklopu izložbe antičkih filmskih plakata, održat će predavanje na temu "Između Faraona i Cezara: Antika i nijemi filmski spektakli 1915-1925".

U subotu, s početkom u 20.30 sati, u galeriji Cvajner, svečano će se otvoriti tematska izložba "Antika na suvremen način III", mlade autorice Alme Kugić uz suradnju i stručno vodstvo povjesničarke umjetnosti Gorke Ostojić Cvajner. Mjesto koje će zasigurno okupiti veliki broj ljubitelja natjecateljskog duha, dobre zabave i znanja bit će i Portarata, gdje će se u subotu u 21 sati održati festivalski antički pub kviz uz stručnog moderatora kviza, gospodina Davora Šišovića.

Večer završava borbama gladijatora u nekoć upravo za to izgrađenom Amfiteatru, a koje će se održati u subotu, 11. lipnja od 19.45 do 21 sat. Uz goste iz Italije i Slovenije, posjetitelji će imati priliku pogledati i gladijatorski turnir, te veliku povorku kroz grad prije održavanja impresivnih borbi u Areni.

I tu nije kraj - na arheološkom lokalitetu Nezakcij u Valturi održati će se "Histri" - predstava i prikaz civilizacije Histra u Nezakciju, te Rimsko-histarska bitka, 12. lipnja u 20 sati. Uz predstave, prije početka programa, moći će se slobodno razgledati arheološko nalazište, te uživati u gastro ponudi inspiriranoj antikom. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter