Od Beach Boysa do Kinga Crimsona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupa Surf in Stereo iz Kopenhagena ovogodišnji su pobjednici natjecanja «Young Jazz» na kojem se svake godine bira najbolji mladi jazz sastav nordijskih zemalja. Njihovu glazbenu mješavinu teško je žanrovski definirati, no oni svoju glazbu nazivaju surf-jazz, a u njihovu izricaju mogu se razaznati utjecaji od Beach Boysa pa do Kinga Crimsona. Grupa je sinoc nastupila u Grožnjanu u sklopu festivala Jazz is Back!, a njihovo gostovanje ostvareno je u suradnji s Danskom jazz federacijom.

Grupu cine bubnjar Michael Vitus ¨sterglrd, kontrabasist Jonathan Bremerskov Roemer i gitarist Kasper Ejlerskov Leonhardt, a kroz dva sata svirke predstavili su pretežno autorske skladbe poput «Radiohead», «Sneaking», «Rave On» ili pak «Conspiracy Theories», no našli su se tu i neki jazz standardi poput «Moon River» ili pak «The Sunny Side of the Street». S obzirom da je grupa sastavljena od izuzetno mladih glazbenika – za nagradu «Young Lions» mogu se natjecati iskljucivo muzicari mladi od 26 godina – njihov preksinocnji nastup prije bi se mogao okarakterizirati kao surf rock nego kao jazz koncert. S imidžem «momaka s plaže», tipicnim surf rock ritmovima na bubnjevima, gitarom koja je zvukom varirala od ranog rocka pedesetih godina pa do izrazito izdistorziranih rifova ili pak kontrabasa s rockabilly-jazzerskom melodijskom linijom, Surf in Stereo su definitivno grupa koja može ponuditi nešto novo i kvalitetno.

Sve skladbe su instrumentalne, no repertoar je bio daleko od monotonog zahvaljujuci cestim promjenam tempa kao i žanra unutar svake pjesma. Svi clanovi Surf in Stereo vrhunski su glazbenici, no svojom melodicnošcu, grooveom i svestranošcu istaknuo se Jonathan Bremerskov Roemer na elektricnom kontrabasu s poprilicno solo dionica.

Koncertnu vecer otvorili su polaznici Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži – gitaristi Matija Miletic, Adriano Lampalov, Filip Gregovic i Orjen Ridanovic, koji su s mentorom Antom Gelom izveli «Mediterranean Sundance» Ala di Meole te «Libertango» Astora Piazzolle u cijoj izvedbi im se pridružio harmonikaš Mislav Novakovic.


Podijeli: Facebook Twiter